BANCI | Interviu

Igor Zganjer, BCR: Revolutionam platile contactless cu cardul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-18 16:08

Igor Zganjer, directorul executiv carduri din BCR, spune ca banca va revolutiona platile rapide cu cardul bancar, de valori mici, fara a fi necesara introducerea PIN-ului (tip contactless), la magazine, benzinarii sau transportul in comun.

"Avem deja in jur de 300 de POS-uri contactless iar pana la finalul anului vom ajunge la aproximativ 1.000 de unitati instalate, ceea ce reprezinta in jur de 15% din numarul total de POS-uri din Bucuresti si in aproximativ 5% din numarul total de POS-uri", spune Igor Zganjer.

In prezent doar 2-3% din totalul POS-urilor detinute de banci detin tehnologia contactless, BRD fiind singura banca, alaturi de BCR, care a lansat, la inceputul anului trecut, un program pilot pentru astfel de plati, dar fara ca acesta sa fie extins ulterior.

BCR a dat lovitura recent, lansand cardul de debit denumit "Zambet", cu tehnologie contactless, ce permite efectuarea de plati rapide, inclusiv achitarea calatoriilor in transportul comun in Bucuresti.

Este vorba de un car de debit uzual, cu cip, dar care are incorporat, teoretic, cardul RATB (portofelul electronic), tehnic aplicatie de plata a calatoriilor cu atobuzul, troleibuzul, tramvaiul sau metroul.

Un alt avantaj competitiv important al noului card este oferirea de bonusuri pentru platile cu cardul, majoritatea bancilor oferind astfel de bonusuri doar pentru cardurile de credit.

Astfel, exista 5% bonus pentru toate reîncărcările de transport (fie reîncărcarea portofelului, fie a abonamentului). Utilizatorii noului card BCR primesc, de asemenea, drept bonus, 1% din valoarea cumparaturilor la supermarket şi 2% când cumpără haine/pantofi.

Exista si un bonus de 3% la cinema, restaurant, biliard şi chiar 10% dacă plăteşte cu cardul intrarea la muzeele din Bucureşti.

Zganjer considera ca noua modalitate de plata, fara introducerea PIN-ului, va duce la cresterea numarului de plati de mica valoare, a caror medie este in prezent destul de mare, in jur de 100 de lei per tranzactie. "Speram ca aceasta valoare sa scada undeva la 75 de lei", adauga el.

Zganjer a precizat ca investitia in noua tehnolgie, mai exact implementarea aplicatiei RATB, a fost destul de substantiala, ridicandu-se la ordinul a milioane de euro, ce va fi recuperata in cel putin un an, insa nu acesta este cel mai mare cost: "Adevaratul cost este cel al muncii oamenilor implicati in proiect. E usor sa iei pe cineva de pe strada si sa-l angajezi cu bani putini, dar ce te faci apoi cu el daca nu va putea sa indeplineasca obiectivele asumate? De aceea echipa din spatele acestui proiect este mai importanta decat costurile, pentru ca bani se gasesc peste tot", spune Zganjer.

In privinta numarului de noi carduri de acest fel ce se spera a fi vandute, Zganjer crede ca intr-un an se poate ajunge la aproximativ 100.000 de bucati, un numar substantial daca-l comparam cu cele probabil cateva zeci de mii de carduri de acest fel (tip breloc) din portofoliul BRD.

Este realista aceasta tinta de numar de carduri vandute? Zganjer crede ca este o tinta realista, avand in vedere ca doar intr-o saptamana de la lansare exista deja un numar de aproximativ 1.500 de carduri "Zambet" vandute.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii