BANCI | Stirea Zilei

Haiducul Piperea recita judecatorilor din Cicero, cerand condamnarea bancilor bogate pentru clauzele abuzive si despagubirea clientilor saraci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-29 19:07

“Daca-mi dati voie, in finalul pledoariei mele, doamna presedinta, onorata instanta, sa va citez ceva din Cicero”, s-a rugat ieri avocatul Gheorghe Piperea, de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul unui proces colectiv pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit ale BCR: “S-a impamantenit credinta, o credinta care este la fel de primejdioasa si daunatoare pentru republica, precum este si pentru dumneavoastra, ca aceste instante de judecata nu vor condamna niciodata vreun om, indiferent cat de vinovat ar fi el, daca el are suficienti bani. Nu aveti decat sa pronuntati verdictul de vinovat impotriva acestui om si veti recastiga respectul care vi se cuvine”.

Replica avocatei BCR, Ana Diculescu Sova, a fost tot un citat, dar dintr-un contract de ipoteca: “La data semnarii contractului, eu, garantul ipotecar, declar ca am luat la cunostinta de contractul de credit bancar”.

Pledoaria sa, pe parcursul unei jumatate de ora alocate de judecatoare, a venit dupa ce initial i s-au refuzat o serie de cereri: interogarea fiecarui reclamant al bancii, prezentarea opiniei unui specialist care sa arate mecanismul de formare a dobanzii variabile, precum si amanarea procesului, din lipsa timpului necesar sustinerii cauzei fiecaruia dintre clientii bancii.

Ce mesaje au vrut sa transmita cei doi avocati prin aceste citate? In cazul lui Piperea, intentia este clara: instanta de judecata nu trebuie sa se lase intimidata de puterea financiara a unei banci. De altfel, pledoaria acestuia in fata judecatorilor a fost imbracata in jurul ideii de baza ca banca a abuzat de puterea sa pentru a-i exploata pe saracii romani, aplicandu-le dobanzi prea mari la credite.

Mai concret, avocatul spune ca dobanda practicata de banca la unele credite, asa-numita dobanda de referinta variabila (DRV), este o clauza abuziva, intrucat modul de calcul al acesteia nu este transparent, nefiind cunoscut de clienti, astfel ca banca a putut sa o modifice dupa bunul plac.

Avocatul grupului de aproximativ 200 de clienti care au dat banca in judecata spune ca BCR nu a redus nivelul DRV, dupa izbucnirea crizei din 2008, cu toate ca indicele EURIBOR, care intra in calculul DRV, scazuse cu 5 puncte procentuale, la aproape 0%.

Ce drept se aplica: cel comun sau cel de protectie a consumatorului?

De cealalta parte, avocata BCR nu a contestat practica abuziva a bancii in ceea ce priveste dobanda, sustinuta de Piperea. Ea a insistat, in schimb, dupa cum se vede si din citatul din contractul de ipoteca, asupra ideii ca un contract de credit trebuie respectat asa cum este, odata ce clientul l-a semnat si s-a declarat constient de prevederile acestuia.

Ana Diculescu Sova a incercat sa convinga judecatorii de faptul ca un contract de credit se supune dreptului civil comun, potrivit caruia un contract odata semnat trebuie respectat, pe cand Piperea se bazeaza pe legile de protectie a consumatorului, care prevad posibilitatea eliminarii unor prevederi din contract, daca acestea sunt abuzive, in virtutea faptului ca o banca (profesionist) are o pozitie de forta, dezechilibrata, fata de un client, obligat sa semneze niste contracte preformulate, fara sa aiba sansa de a le negocia si modifica.

"Daca semnezi la finalul contractului ca l-ai inteles, nu se poate admite o actiune in justitie bazata pe dreptul consumatorului", a spus Sova, aducand ca argument jurisprudenta franceza, abtinandu-se insa sa citeze in franceza, "intr-un mod afectat", ca sa nu mai fie tinta ziaristilor, ca la procesul de la Inalta Curte. “Ai semnat, ai analizat, atunci ai doar calea dreptului comun”, a adaugat ea.

"E gresit sa se aplice in acest caz principiile de drept comun, unde partile se presupune ca sunt egale, si nu legile de protectie a consumatorului", spune insa Piperea, aducand ca argument o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care spune ca intre profesionist si consumator exista trei tipuri de dezechilibre: juridice, economice si tehnice, motiv pentru care consumatorul porneste dintr-o pozitie dezechilibrata in raport cu banca.

Conform prevederilor legii de protectie a consumatorului, pentru ca o clauza sa fie abuziva, trebuie indeplinite trei criterii: să fie vorba despre o clauză care nu a fost negociată individual, să fie contrară cerinţei de bună credinţă şi să creeze un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor, evident în detrimentul consumatorului.

„Simpla afirmaţie că o clauză este abuzivă întrucât este prevăzută într-un contract standard preformulat nu este suficientă pentru declararea acesteia ca fiind abuzivă, ci este necesar ca o atare clauză, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, să creeze, în detrimentul consumatorului sau contrar bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile si obligaţiile părţilor” , se arata intr-o decizie data de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Piperea a criticat decizia anterioara a Tribunalului Bucuresti in acest caz, care a dat dreptate bancii, stabilind ca dobanda nu este abuziva, din moment ce clientii au avut de ales intre 3 tipuri de credite, asumandu-si astfel dezechilibrul contractual, iar odata semnate, contratele le sunt opozabile, adica obligatorii.

In realitate, a adaugat avocatul, contractele de credit sunt contracte impuse in prealabil si aprobate de BNR, deci nenegociabile. In plus, chiar daca sunt contracte diferite, clientul nu poate alege un anumit tip de contract, banca fiind cea care impune tipul de contract pentru fiecare client, in functie de analiza de scoring, care stabileste pentru ce tip de credit se califica un client.

Ce vor clientii? Dobanda 0! acuza Sova. Ba nu, dobanda de 2%! raspunde Piperea

Piperea a insistat asupra dobanzii BCR, pe care o considera netransparenta, astfel ca face contractul de credit aleatoriu, care depinde de hazard. “Nici noi nu am inteles, si nici macar banca nu a reusit sa demonstreze vreodata ce este acest DRV. Ea contine Euribor si marja fixa, dar mai contine si ceva inefabil, precum costul de lichiditate si o rezerva minima obligatorie, care este 0 la creditele ipotecare din 2011”, a spus avocatul, repezit si cam balbait, deloc in apele sale. 

El a citat si din cazurile Munteanu si Mateescu, procese asemanatoare judecate de Inalta Curte, in care se spune ca banca a exclus referinta internationala din elementul de formare a dobanzii, stabilind un element subiectiv, favorabil propriei sale politici financiare, dand posibilitatea bancii ca, indiferent de evoutia Euribor, dobanda sa nu scada niciodata.

Avocata BCR a acuzat clientii bancii care au dat-o in judecata ca adevaratul scop al acestora este sa scape de plata dobanzii la credit, in conditiile in care instanta ar constata ca este abuziva si in consecinta ar elimina-o din contract, ceea ce este impotriva prevederilor legale care interzic judecatorilor sa intervina in pretul unui contract.

Piperea a combatut aceasta acuzatie recurgand la o chichita, si anume marja fixa a dobanzii existenta pe langa DRV, pe care nu o contesta. Numai ca marjele fixe sunt foarte reduse, intre 0 si 2%, ceea ce inseamna ca haidicul Piperea arunca si bancii niste firimituri din propriul cozonac.

“Noi nu contestam marja fixa, ci aceasta DRV, despre care stiam ca ar fi trebuit sa fie Euribor, acesta fiind in 2007 de peste 5%, o dobanda pe care ne-am asumat-o, stiind ca la un moment dat ar putea sa scada. Numai ca, surpriza! In 2010, cand s-a instalat cu furie criza economica, DRV nu a scazut, desi Euribor a ajuns aproape de 0. Asta este ceea ce contestam noi. Ar trebui lasat contractul cu Euribor si marja din contract si eliminat DRV-ul, ca fiind abuziv, un mecanism abuziv si insidios de modificare a dobanzii in timp”, a adaugat Piperea.

Ana Diculescu Sova a acuzat, in schimb, reclamantii, ca au refuzat modificarea contractelor, in 2010, dupa aparitia OUG 50 care impunea transparentizarea dobanzii prin inlocuirea DRV cu Euribor, intrucat acestia considera ca prin eliminarea clauzei privind dobanda, va ramane si contractul fara costuri. “A fost prima idee care in mod gresit s-a crezut ca va fi admisa de judecatori”.

Daca ar fi intrebat, banca le-ar fi spus cum se modifica dobanda

In privinta acuzatiilor privind lipsa de transparenta a DRV, ea a precizat ca banca a afisat lunar modificarile nivelului DRV si a fost disponibila pentru a oferi explicatii privind modificarea nivelului dobanzii, insa clientii nu i-au cerut acest lucru. “Nu au cerut sa facem proba transparentei dobanzii niciodata timp de 3 ani cat au platit contractele”, a spus avocata.

Ea s-a concentrat apoi asupra comisioanelor din contractele de credit, despre care a spus ca nu pot fi contestate din simplul motiv ca sunt prea mari, fiind clar stabilite in contract si acceptate de clienti, spre deosebire de dobanda.

“In privinta unui comision la un credit, nu se mai pune problema lipsei transparentei, ca la dobanda, intrucat in spatele lui nu mai sta industria financiara a imprumuturilor interbancare la nivel global si regional, cu suisuri si coborasuri, nu se afla riscul de tara care influenteaza aceste costuri ale bancii”, a spus Ana Diculescu Sova.

Contestarea comisioanelor, a adaugat ea, tine de modificarea pretului contractului, care nu se face in baza legilor de protectie a consumatorului ci a dreptului comun.

Avocata BCR a sustinut, de asemenea, ca respectivele comisioane sunt negociate, intrucat unii clienti au comision 0, iar altii fix, de 3 euro pe luna, in timp ce unii au procent din imprumut.

Procesul se rejudeca la Curtea de Apel Bucuresti, dupa cum a stabilit Inalta Curte, dupa ce banca a avut castig de cauza initial.

Comentarii

cosming
inca una
De abia astept sa vad o hotarare irevocabila si definitiva pe aceste dosare la gamada cu BCR-ul...Pana acum am recuperat ceva cash din alte procese dar se pare ca imediat va veni si grosul! Camatari nenorociti!

Sugi o bomboana?
Dupa ce o sugi, mai iti dau una!
Tzucalul bancherilor a pus-o de un articol. Ba manca-mi-ai vreju, sa scrii articol saptamanile urmatoare despre cum a pierdut WCR la Curtea de Apel Bucuresti lamentabil. Cu madam Diculescu Sova care nu vroia sa se judece invocand motive ca ii este rau si ca este obosita (desi era ora 4 dupa-amiaza). Nu v-ar fi rusine de bagabonti. Zdrentelor, hotilor.

Constanta
bcr recunoaste abuzurile chiar in fata instantei
Sa inteleg ca baba sova a recunoscut in fata instantei ca dobanda nu este transparenta, deci este ABUZIVA? Din articol “In privinta unui comision la un credit, nu se mai pune problema lipsei transparentei, ca la dobanda..." Pai, in acest caz, reclamantii trebuie sa-si faca planuri de vacanta prin Dubai.

Cicerone Precupetul
Sa ti-l futz
Cu sau fara Cicero, BCR a pierdut lamentabil. De ce nu scrii ca doamna Diculescu a tras ingrozitor de timp, a incercat sa lesine, sa ameninte, poate, poate, obtine o amanare? De ce nu scrii ca si daca il aducem pe Einstein nu putem gasi formula DRV care sa dea valorile ultimilor 7 ani? Aceasta banca a furat si trebuie sa plateasca. Si bancherule, acesta este doar inceputul. Pe urma sa te tii cu daune morale, dobanda legala pe sumele acestea retinute pana la 9 ani.

Piticul Porno
Pentru opinia publica
Sa fim obiectivi domnule bancher. Daca unele contracte au fost negociate dorim sa vedem proba negocierii cu inscrisuri. Dupa 4 ani marea casa de avocatura NNDKP nu a putut sa furnizeze de la BCR proba negocierii. S-a spus de catre aparatorul bancii ca nu am acceptat actele aditionale in urma OUG 50. N-au fost acceptate de ce? Pentru ca imputita asta de banca a venit cu o oferta, nu cu o obligatie. A modificat formula dobanzii introducand o marja fixa de 7.76 adaugata la marja existenta, plus Euribor/Robor. A ascuns comisionul de risc in cel de administrare, majorandu-l pe cel de administrare. Culmea, desi le-am refuzat, banca si astazi ne aplica aceste Acte Aditionale, dupa 4 ani de la refuz. S-a mintit de care Ana Diculescu Sova ca n-am vrut sa ne informam ce este DRV. Pai acest indicator trebuia sa fie in contracte explicat la semnare, apoi in urma OUG 174/2008 care era obligatorie pentru transparentizare. BCR n-a facut-o. La dosar sunt sute de adrese prin care am cerut explicatia sa intelegem DRV luna de luna. Nu s-a primit niciun raspuns, ba chiar raspunsurile bancii au fost contradictorii. Ba ca este functie de Euribor, ba ca nu. Dar au fost doar declaratii, pe urma nu au mai raspuns. Si atunci cand vezi atata magarie, ca te fura luna de luna cu sume imense (ipotecare cu dobanzi de 10% cand ei au oferte la 4 - 5) sa nu te pui cu parul pe ei? Cand vezi ca avocatii sai mint de ingheata apele, ca trag de timp jenant, sa nu te pui pe ei cu parul? Asta a fost hotia imensa a economiei care duduie. D-asta astazi suntem in carpe clasa mijlocie. Ca niste imputite de banci sa saraceasca populatia in mod controlat si cu acordul Statului Roman. Bancherule daca ai fi trait abuzurile BCR acum erai leu. Si ca sa te informez, afla ca unul dintre noi a murit de suparare. Familia o sa ceara daune morale ulterior de 1 milion de euro pentru traumele telefoanelor si amenintarilor bancii. Jeguri imputite. Scursuri umane. Moarte bancilor.

ovidiu
PUBLICATIA SLINOASA "bancherul" LOVESTE DIN NOU!!!
Cat de mic si impotent mintal sa fi sa nu intelegi ca legea e una singura si ca BCR se sterge la dos cu ea, impreuna cu baba Sova, mama de puscariabil? Apoi vin si lingaii de scribi de la jegul asta de fituica si ling si ling si ling indelung, de nu se mai satura. Era un bosorog comunist in sala de judecata caruia ii curgea scuipat din gura cand vorbea idolul lui, baba Sova. Ii leaga, probabil, amintirile despre Gheorghiu-Dej. Despre elucubratiile babei pot spune ca e un vomit continuu inspre partea adversa, o regurgitare de invective si prosteli de gradinita. Ca om e un nimic cu cnp. din pacate. Asta nu se invata decat in primii ani de viata la care baba a absentat. Vai mama ei si de copiii ei!!! E dezumanizant sa vezi cum poate sa se prezinte in fata unor complete de judecata, desfigurata de veninul pe care il poarta in ea, ca mai apoi sa inceapa sa delireze abject. Mi-e scarba si mi-e jena de astfel de personulitati!!!

BANCHERUL
ADDENDUM la acest articol
Dragi cititori! Ne cerem scuze public pentru mizeria de articol publicat in paginile de mai sus. Este o scapare regretabila din partea unui angajat cu exces de zel. Regretam, deasemeni, diletantismul, lipsa crasa de profesionalism, proasta informare a acestuia si vaditul caracter provocator la adresa oricarui cititor de bun-simt. Speram sa dam faliment cat mai curand ca, astfel, sa nu se mai produca asemenea atrocitati, asa-zis jurnalistice. Respectivul angajat, singurul de altfel, care se face vinovat de acest imputit articol, va fi penalizat cu reducerea ratiei de whiskas. Speram in acest mod sa ii diminuam pofta de lins si gudureala la picioarele oricaror babe. Cu respect inabusit, al dumneavoastra Zdreanta Curexpus.

Vasile Pandelescu
Cantecul de lebada al Babii
articol abject sa-l denigreze pe piperea. stati fara grija ca o sa duduie portalul dupa pronuntarea sentintei impotriva bancii. de data asta nu mai scapa. a fost ultima reprezentatie, cantecul de lebada, al babei de la nndkkp

TITI CHELU BANCHERU
CE ROST AR MAI AVEA SA COMENTEZI STRICT LA SUBIECT
Voi chiar nu v-ati prins cine e bancherul si ce rol are?Cata disperare se citeste pe fata unui penal cand este condamnat la inchisoare?Exemplu sunt penalii politicieni ce au inceput sa infunde puscariile.Cam asta vezi si in comportamentul BCR,al avocatilor lor si al lingailor ce creeaza astfel de articole.E disperarea neputintei.E disperarea pierderii controlului...

Kktul cu mot
esti varza frate, ce mai?!
Bai Bancherule, daca ajungi sa pupi curul cuiva doar pentru a avea un amarat de serviciu sau a primi niste bani prapaditi drept resompensa, mai bine te apuci de sapat prin gradina. In felul asta faci pamantului un bine, nu doar umbra degeaba. Pe voi, scursurilor imputite, ii este sila si pamantului sa va inghita. Voua va trebuie un proces colectiv, asa ca in cartea lui Kafka, citatul din Cicero a fost prea bland. Uite aici un citat care trebuia folosit la finalul audierilor: "Pe gâtul lui K. se așezară mâinile unuia dintre domni, în timp ce al doilea îi înfipse adânc cuțitul în inimă, învârtindu-l de două ori. [...] Ca un câine, mai spuse K., având senzația că rușinea de care era cuprins îi va supraviețui…” (Rog a nu se interpreta acest extras din roman ca fiind o instigare la violența/anarhie. Cuțitul în inimă are aici sensul de prăbușire totală, de colaps, de spirală a morții în sens economic și mai ales imobiliar… Nici Kafka nu a vrut altceva decât să sublinieze absurditatea și destinul implacabil generate de sistem. Multumesc !) Oricum, nu se poate face o analogie pertinentă pentru că bancherii nu au RUȘINE…Esti atat de jenant cu sistemul tau pe care-l aperi cu atata inversunare, cladit de altfel din carti de joc. Buf, cade totul...

Bancherul
Va rog sa ma scuzati, sunt un prost!
Dragii mei cititori, clienti seriosi abuzati cu nerusinare de bancile care au vrut sa ia 11 piei de pe voi. Imi cer iertare! Nu as fi fi vrut sa ma umilesc in fata voastra, dar am uitat cum se sterg mesajele astea dusmanoase. O sa-i spun si lui sefu' cat de mult ne urati! Deja m-ati facut sa plang, nu stiam ca sunteti asa de uraciosi!

Gogu
Vrei sa-ti spun cine esti?
In doua cuvinte: laba trista. Mare prost te-a mai facut ma-ta!

Martalogu XXL
Stop masturbarii avocatesti!
Piperea a fost un tip salon. Daca Baba citeaza din Platon, citeaza si Piperea din Cicero. Ca vorba aia, "Platon si Aristotel au facut un cacatel". Cam ce a facut Baba in egarii sai de culoarea chielii.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii