Criza COVID-19 | Criza COVID-19

Guvernul va decide amanarea platii ratelor la credite de catre persoanele si firmele afectate de coronavirus si ar putea subventiona si dobanzile; PSD depune un proiect de lege asemanator in Parlament

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-24 21:13

Guvernul va decide in sedinta de joi adoptarea unui moratoriu pentru amanarea ratelor la creditele pe care le au la banci si IFN-uri persoanele fizice si firmele afectate de criza coronavirusului COVID-19, a anuntat ministrul Finantelor, Florin Citu.

In acelasi timp, premierul Ludovic Orban a declarat ca Guvernul intentioneaza sa subventioneze o parte din dobanzile pe care clientii bancilor ar fi trebuit sa le achite in perioada suspendarii ratelor la credite, pentru a asigura bancilor lichiditatile necesare pentru sustinerea economiei.

Citu a precizat ca amanarea ratelor se va face la cererea persoanelor afectate de criza, fara sa fie nevoie de niciun document justificativ, pe o perioada care urmeaza sa fie stabilita, probabil in jurul a noua luni.

Ratele amanate vor trebui achitate ulterior, printr-o procedura care de asemenea va fi stabilita de Guvern.

Anuntul ministrului Finantelor a fost facut dupa ce BNR a comunicat ca bancile pot amana fara probleme ratele la credite pentru persoanele afectate de pandemia de coronavirus, fara sa fie nevoite sa faca provizioane, ca in cazul unei restructurari obisnuite a creditelor. (vezi aici detalii)

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a explicat ca nu doar bancile pot amana fara probleme ratele la credite, ci si Guvernul poate adopta un moratoriu privind amanarea ratelor pentru toti romanii, indiferent la ce banca sau IFN au imprumutul, sau sa subventioneze dobanzile.

Aproape toate bancile mari au anuntat deja ca vor suspenda plata ratelor la credite pe perioade intre 1 si 6 luni.

Si guvernele altor tari din regiune, precum Ungaria si Polonia, au decis sa suspende plata ratelor la credite, din cauza crizei coronavirusului, pe perioade intre 6 luni, in cazul Poloniei, si pana la finalul anului, in Ungaria.

Guvernul din Polonia a alocat si fonduri bugetare destinate amanarii ratelor.

Declaratia premierului Orban, in cadrul conferintei de presa de la Guvern:

Vreau să vă spun un lucru simplu, care trebuie înțeles de toți oamenii: de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută cetățenii, nu mai împrumută statul pentru cheltuielile publice, economia este într-o problemă extrem de gravă.

Noi trebuie, pe de o parte, să susținem companiile și cetățenii care au probleme din cauza efectelor colaterale sau efectelor directe ale măsurilor restrictive, să aibă posibilitatea să-și rescadenţeze creditele, să se amâne plata unor rate, noi suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părți din dobânzi, dar, în mod evident, această măsură trebuie luată într-o colaborare între Banca Națională, Guvernul României și, evident, între sistemul financiar-bancar.

Nu poți forța sistemul financiar-bancar să renunțe la venituri fără de care nu poate să funcționeze normal. Aici trebuie să existe un echilibru, care, pe de o parte - vă repet - să mențină funcționalitatea sistemului financiar-bancar, să nu pună băncile într-o situație de lipsă de lichidități sau într-o situație care să le afecteze buna funcționare şi, pe de altă parte, să şi putem să oferim o mână de ajutor către companii şi cetățenii care se află în dificultate.

Echilibrul trebuie căutat şi trebuie căutat prin dialog, prin colaborare, prin gândirea foarte serioasă a fiecărei măsuri care se adoptă. Știu că există o adevărată competiție acum de proiecte legislative, care vin şi promit marea cu sarea că o să amâne pe 9 luni, pe 1 an de zile ratele la bănci.

Nu se poate face aşa ceva, pentru că în momentul în care băncile își pierd capacitatea de a finanța economia, fiind lipsite de venituri pe care ei nu pot să le compenseze în altă modalitate, vor fi afectate și, până la urmă, va avea de suferit economia, va avea de suferit cetățeanul, vor avea de suferit firmele.

Proiectul de lege al PSD

PSD a depus la Parlament un proiect de lege pentru suspendarea rambursarii creditelor pe care le au la banci si IFN-uri persoanele fizice si firmele afectate de criza coronavirusului, pe o perioada de 6 luni, pana la 30.09.2020.

Proiectul PSD mai prevede ca IFN-urile care inregistreaza dificultati financiare in urma suspendarii platii ratelor la credite pot obtine credite garantate de stat, in conditiile OUG nr.29/2020. 

Taguri: Criza COVID-19  amanare rate credite  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19



La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19). Iata anuntul bancii, postat pe Facebook: "Împreună rămânem în detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC. Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică. Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație detalii

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga: "În contextul noilor măsuri, dorim să ne asigurăm clienții că serviciile bancare de detalii

Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA

Garanti BBVA a anuntat modalitatea de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice, conform prevederilor OUG 37/2020. Iata informatiile publicate de banca: Informare privind conditiile si efectele suspendarii platii ratelor la credite Avand in vedere detalii

 



 

Ultimele Comentarii