BANCI | Stirea Zilei

Guvernul considera ca legea privind conversia creditelor in franci elvetieni este neconstitutionala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-19 23:03

Guvernul ar avea motive sa conteste legea privind conversia creditelor in CHF la Curtea Constitutionala, intrucat considera ca aplicarea acesteia si contractelor de credit in derulare contravine principiului neretroactivitatii legii civile, consacrata in Constitutia Romaniei.

In acelasi timp, Guvernul apreciaza ca respectarea obligatiilor asumate de clientii bancilor in contractele de credit ar trebui sa reprezinte o regula, dar pot fi reglementate si exceptii, cu conditia ca acestea sa fie justificate de un caracter social.

Din acest motiv, Guvernul a propus efectuarea conversiei creditelor in CHF la cursul istoric doar pentru clientii bancilor care au un grad de indatoare mai mare de 50% din venituri si doar in cazul creditelor de maxim 250.000 de euro.

Cele doua propuneri, solicitate si de BNR, au fost acceptate initial de deputatii din comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, dar au fost ulterior eliminate, intr-o euforie de populism inaintea alegerilor, la presiunea grupurilor de clienti ai bancilor prezenti in Parlament, dar si a avocatului Gheorghe Piperea, prezent alaturi de deputati, potrivit caruia legea nu este una sociala ci o pedeapsa pentru practica apreciata drept inselatoare a bancilor de acordare a creditelor intr-o valuta apreciata ca fiind toxica.

In aceste conditii, Guvernul ar putea utiliza prerogativa de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la legea conversiei creditelor in franci elvetieni.

Intr-un punct de vedere transmis de Guvern vineri la Camera Deputatilor, pe care parlamentarii l-au putut citi luni, atunci cand au discutat ultima forma a legii adoptate marti, se arata ca Guvernul sustine legea doar daca se iau in considerare mai multe observatii si propuneri.

Astfel, Guvernul considera ca “aplicarea legii inclusiv asupra contractelor de credit in derulare contravine principiului neretroactivitatii legii civile consacrata de alin. (2) al art.15 din Constitutia Romaniei, republicata, care stipuleaza ca “legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile”, preluat de asemenea in prevederile Codului Civil la teza a II-a de la alin. (1) al art.6, conform careia legea civila “nu are putere retroactiva”.

De asemenea, art.23 alin. (5) din Directiva 17/2014 a Parlamentului European si a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale si de modificare a Directivelor 2008/48/CE si 2013/36/UE si a Regulamentului (UE) nr.1093/2010 prevede ca “Statele membre pot sa reglementeze mai in detaliu imprumuturile in moneda straina, cu conditia ca o astfel de reglementare sa nu fie aplicata cu efect retroactiv.”

Totodata, semnalam faptul ca proiectul de lege nu indeplineste criteriile instituite de art.6 alin. (1) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia “Proiectul de act normativ trebuie sa instituie reguli necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si efecienta legislativa. Solutiile pe care le cuprinde trebuie sa fie temeinic fundamentate, luandu-se in considerare interesul social, politica legislativa a statului roman si cerintele corelarii cu ansamblul reglementarilor interne (...)”.

In punctul de vedere al Guvernului se mai arata urmatoarele:

“Curtea Constitutionala, in jurisprudenta sa (1), a statuat ca “orice act normativ trebuie sa indeplineasca anumite conditii calitative, printre acestea numarandu-se previzibilitatea, ceea ce presupune ca acesta trebuie sa fie suficient de precis si clar pentru a putea fi aplicat; astfel, formularea cu o precizie suficienta a actului normativ permite persoanelor interesate – care pot apela, la nevoie, la sfatul unui specialist – sa prevada intr-o masura rezonabila, in circumstantele spetei, consecintele care pot rezulta dintr-un act determinat”.

Lipsa de claritate si precizie a actelor normative poate crea premisele unor vicii de neconstitutionalitate prin raportare la prevederile art.1 alin. (5) din Constitutia Romaniei, republicata.

Respectarea obligatiilor asumate prin contracte ar trebui sa reprezinte regula in materia executarii obligatiilor contractuale. Desigur ca de la aceasta regula pot fi reglementate si unele exceptii, in special atunci cand se au in vedere aspectele cu caracter social, care, insa, trebuie sa fie de stricta interpretare si aplicare, iar dreptul debitorului de a beneficia de un drept special nu ar trebui sa fie activat in functie de arbitrariul acestuia pentru a nu genera hazard moral.

Astfel, pentru ca legea sa aiba caracter social, ar trebui stabilite criteriile de eligibilitate si termenii specifici in care mecanismul prevazut sa poata fi aplicat.

In acest sens, avand in vedere domeniul de aplicare al legii si implicatiile acesteia, precum si faptul ca proiectul de lege privind conversia creditelor din moneda straina intr-o moneda alternativa trebuie legiferat astfel incat sa asigure consolidarea caracterului social anterior mentionat, se impune instituirea urmatoarelor conditii a fi indeplinite cumulativ:

limitarea aplicarii legii la persoanele fizice care au calitatea de “consumator” in intelesul OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori si pentru care, la data analizei solicitarii de conversie, gradul de indatorare depaseste 50% din venitul net al consumatorului/beneficiarului;

- aplicarea prevederilor legii doar in cazul creditelor contractate exclusiv pentru achizitia/constructia/reabilitatea/consolidarea/extinerea unei locuinte destinate satisfacerii cerintelor proprii de locuit;
limitarea sumei supusa conversiei la un singur credit pentru fiecare consumator/beneficiar, pentru un nivel maxim de 150.000 EUR in echivalent CHF si reprezentand soldul creditului la data conversiei.

(1) Decizia Curtii Constitutionale nr. 1/2012 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr.227/2002, precum si, in special, ale art.I pct.5 [referitor la art.4 alin. (1)] pct.6 [referitor la art.5 alin. (1) si (2)], pct.8, pct.9 [referitor la art.8 alin.(3) lit. a)-d)], pct.14 [referitor la art.13 (1) si 13 (4), pct. 15 [referitor la art.14 alin. (1) lit. b)] din lege.

Vezi aici documentul Guvernului

Taguri: Curtea Constitutionala  curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BT Pay  cont bancar firma  

Comentarii

client
Drepturile cetatenilor incalcate
Daca banca ti-o trage pe fata, iar judecatorii constata acest lucru este neconstitutional. Sunteti si voi de cacaoa asta e problema, parlamentarii nu au facut altceva decat sa legifereze ceea ce instantele au decis in peste 100 de spete ca aceste contracte contin clauze abuzive. Deci sa concluzionam.... daca banca inseala clientii contractele sunt sfinte si nu trebuie atinse ...... ma da cat de porci sunteti ..Fereasca sfantul ca Ciolanis sa nu promulge legea ca pa Cotroceni si asta o stie si el. Cititi Constitutia privind drepturile cetatenilor romani sa vedeti cate din acestea au fost incalcate... despre aceste drepturi nu vorbeste nimeni. Aceste contracte incalca Constitutia Romaniei, au transformat clientii in sclavi - Toti clientii care au luat aceste credite ar trebui sa primeasca despagubiri morale. Aceste credite ne-au mancat tineretea si ne-au distrus psihic familiile, iar ei discuta de pierderea profiturilor bancilor. Rusine Guvernului Romaniei, rusine BNR ca ati lasat bancile sa acorde astfel de credite. Aici nu vorbim de incompetenta cat de ticalosie, cardasie si mafie..... Ciolos pune pe cineva sa controleze cati bani au incasat bancile din creditele acordate in CHF si au acoperit cu finantare interna, au speculat cumparand CHF cu lei, iar acim vand CHF-ul la cursul actual...... chiar sunteti chiori, chiar nu vedeti dincolo de ochelari.... chiar va uitati la pierderile contabile de pe hartie.... analizati inainte de a face astfel de declaratii....

dacuma
credite
sal si eu am credit în euro.. am plecat cu grad de îndatorire 30% in 2008 am ajuns la 90% si tot nu m-am vaităt în public. am o ajustare de costuri si o refinantare. cei drept am schimbat 4 jocuri si am o îndatorire de 20%. solutii. reneg cu banca sschimb job refinantarea cu ajutorul statului. în orice contract scrie: moneda creditului este euro' dolar va intreb daca cfr se ducea la un leu si venea banca la voi si zicea mei îmi dati la doi lei chf ul ce ziceati unfe e protectia cons.... soluții exista...

dacuma
credite
sal si eu am credit în euro.. am plecat cu grad de îndatorire 30% in 2008 am ajuns la 90% si tot nu m-am vaităt în public. am o ajustare de costuri si o refinantare. cei drept am schimbat 4 jocuri si am o îndatorire de 20%. solutii. reneg cu banca sschimb job refinantarea cu ajutorul statului. în orice contract scrie: moneda creditului este euro' dolar va intreb daca cfr se ducea la un leu si venea banca la voi si zicea mei îmi dati la doi lei chf ul ce ziceati unfe e protectia cons.... soluții exista...

CLIENT CHF
INSELATORIE CU ACORDUL BNR
Ce facea BNR cand au adus pe piata creditul in chf ??? Nu statul trebuie sa ne ajute ,doar sa rezolve prostia pe care a lasat-o sa devina problema sociala prin aceasta lege. Cand vreoadata banca a negociat cu clientul ?NICIODATA. CHF-ul este considerat de catre CEDO drept produs inselator pe care bancile l-au pus in circulatie intentionat sa pagubeasca populatia. Observati ca nu toate bancile au intrat in jocul CHF. Oare de ce ? Le strica ceva profit ??? La momentul 2007/2008 statul nu acorda credite prin programul prima casa, iar cei care au putut lua credite in lei se incadrau cu salariile , restul prosteala pe fata. De ce a trebuit sa platim toti cetatenii pentru falimentul BANCOREX si acum sa nu plateasca bancile (profit mai mic, nici decum pierdere) care au inselat populatia cu acordul staului???? Cine poate despagubi intr-un fel familii intregi care nu au avut bani pt. sanatate, educatie ...etc ...care au ajuns din clienti onesti in sclavi pe viata ? Nu mai vorbim de cei care nu mai au casa sau au plecat dintre noi ca nu au mai putut plati? E greu... Mai rau decat orice , este invidia celor ce au credite in euro care se simt nedraptatiti, ....

Ciobanu costel
Pentru dacuma
Interesanta abordare Sa inteleg ca tu nu iti doresti conversia daca ai in euro.....sti ce diferenta este in chf si euro..la prima strigare..chf edte o moneda de refugiu ATENTIE NU VA SCADE NICIODATA BA DIN CONTRA LA ORICE FLUCTUATIE ECONOMICA SE VALORIZEAZA...cred ca nu stii cand Romania sa imprumutat pentru a tine sub control euro ATENTIE NU CHF...si imprumutul sa dus catre banci....tot acest imprumut il plateste toti romani DE CE...PENTRU STABILITATEA EURO CA IMPORTUL SI ECPIRTUL ESTE IN EURO...NU IN CHF..CiTESTE CA LEGIUTORUL EUROPEAN STIPULEAZA IN DIRECTIVA 17 ce se intampla cand valuta creditari creste cu 20 %....o alta diferenta edte fsptul ca chf nu a ecistat in banci a fost un credit raportat la o valuta sau indexat la chf...ACEASTA MONEDA NU A EXISTAT IN COMPARATIE CU EURO

DAcuma
Pentru Costel
In orice contract scrie valuta si conditii. Poate ai dreptate cu imprumuturile si acea directiva. Problema cand a intrat in vigurare directiva. Se aplica dupa ce intra in vigurare... Singurul domeniu e in care se aplica o lege e cea penala unde se aplica legea cea mai favorabila. Eu chiar am vrut sa I-au in lei dar nu m-am incadrat in venituri si asa am luat in euro. Imi pare rau ca nu am strans banii ca acum eram cu el platit...

geo
@dacuma
" va intreb daca cfr se ducea la un leu..." Banca AR FI CRESCUT DOBANDA! Simplu si elegant. La modul abuziv, cum se practica deseori, sau beneficiind de cresterea LIBOR. Desi cursul s-a dublat, iar indicele LIBOR a scazut cu 4 pp, bancile au transformat dobanda (nu de 2-3%, cum se vehiculeaza, ci de 7-8%) in marja fixa, cu sprijinul politicului si BNR-ului. Scaderea dobanzii cu 4pp ar fi compensat intr-o mare masura cresterea CHF. Autoritatile au fost incapabile sa remedieze situatia, justitia nu nu a functionat in favoarea cetatenilor (clientilor) s.a.m.d.

Mintenia Pământului
Să muriți voi cu populismul vostru ???? Bancherii ar trebui închiși!!!
Știți voi că creditarea în CHF este nulă prin Constituția României ? Contractele în chf ar trebui anulate ???De ce nu scrieți voi un articol în care să ne explicați și nouă proștilor care nu știm economie de ce am fost obligați la ghișee să ridicăm lei ? Unde erau francii atât de mult tranzacționati in credite în anii 2006-2008 ?? RĂSPUNDEȚI IUDEILOR?? !!!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)

Pe baza reclamatiilor primite de la cititori, am intocmit o lista a aplicatiilor si platformelor de investitii in actiuni si criptomonede prin care se deruleaza fraude online (scams). De asemenea, publicam si lista platformelor de criptomonede care sunt folosite detalii

  

Ultimele Comentarii