BANCI | Stirea Zilei

Ghetea, ARB: Bancile vor scadea cu 3-4 puncte dobanzile la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-07 10:11

Preşedintele şi alte persoane importante în stat vor constata foarte curând că băncile fac ceea ce trebuie şi reduc dobânzile la depozite, iar apoi va urma şi scăderea ratelor la împrumuturi şi relansarea creditării, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

"Suntem pe o direcţie corectă şi, foarte curând, şi preşedintele şi alte persoane importante în stat vor constata că băncile fac ceea ce trebuie şi reduc dobânzile la depozite, apoi va urma scăderea ratelor la împrumuturi şi relansarea creditării", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ARB.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că băncile nu vor mai avea un susţinător în persoana sa până când acestea nu vor relua creditarea şi nu vor coborî "batjocura din zona dobânzilor".

Gheţea a afirmat că după ce Banca Naţională a României (BNR) a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, şi să coboare la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani s-a observat o reducere a dobânzilor la depozite.

"Din păcate aşa este viaţa. Nicio bancă comercială nu se poate lăuda că a redus dobânzile la depozite. (...) Nimeni nu a făcut publicitate la acest lucru, pentru că aşa este normal", a mai arătat preşedintele ARB.

Gheţea consideră, în nume personal, că băncile vor acorda până la finele anului dobânzi la depozite mai mici de 10%, în apropierea ratei de politică monetară, şi vor da credite cu rate cu 3-4 puncte procentuale mai mici faţă de cele actuale, în funcţie de riscul clientului.

El a dat ca exemplu dobânzile propuse de bănci pentru programul "Prima casă", despre care spune că sunt "deosebit de atractive", în contextul în care există mai mulţi factori cum ar fi inflaţia, trendul sau istoria de până acum care le influenţează.

"Nu putem să spune acum că credităm cu dobândă zero la sută", a mai spus preşedintele ARB.

Dobânda medie acordată pentru depozitele populaţiei a scăzut în martie cu 0,1 puncte procentuale, la 16,21%, în timp ce rata medie pentru creditele noi a crescut cu 0,23 puncte procentuale, la 18,86%, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.

Pe segmentul companiilor, dobânzile la depozite au scăzut în martie cu 0,91 puncte, aproape de 16,21%, iar ratele pentru împrumuturile noi a scăzut cu 0,1 puncte, la 20,58%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii