BANCI | Interviu

Gelin (BRD): Profitul din creditele prin programul "Prima Casa" va fi "foarte marginal" pentru noi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-04 16:15

Profitul obţinut de BRD-SocGen din acordarea de credite ipotecare prin programul "Prima Casă" va fi "foarte marginal", în condiţiile în care costurile de finanţare sunt în continuare ridicate, a declarat pentru NewsIn preşedintele BRD, Patrick Gelin.

"Trebuie să fim realişti. Facem un efort pentru că este vorba despre un program social, însă marja noastră este redusă, iar profitul va fi marginal, foarte marginal pentru acest segment de credite. Pentru depozitele în euro, dobânzile sunt în continuare destul de ridicate, 5-5,5%, iar pentru atragerea de finanţări în euro trebuie să luăm în calcul Euribor, costurile cu rezervele minime obligatorii, de aproximativ 2 puncte procentuale, şi costul riscului", a spus Patrick Gelin, într-un interviu acordat NewsIn.

El a completat că BRD este dispusă să acorde împrumuturile ipotecare la dobânzi reduse, care vor varia însă în funcţie de o serie de factori.

Gelin a afirmat că, în prezent, la nivelul pieţei, există o "lipsă de vizibilitate", inclusiv privind procesul de reluare a creditării.

Preşedintele BRD estimează că, la nivelul pieţei, creditarea va ajunge, la finalul lui 2009, la o stagnare comparativ cu sfârşitul anului precedent.

"Nu sunt garanţii că vom asista la o relansare a creditării în perioada următoare, chiar dacă dobânzile vor mai scădea. Este o problemă de cerere mai degrabă decât una de ofertă. Din perspectiva IMM-urilor, de exemplu, produci dacă apreciezi că poţi vinde, în condiţiile în care exporturile sunt în declin, iar piaţa locală este dificilă", a explicat Patrick Gelin.

El a adăugat că împrumuturile nou-acordate de bancă de la începutul anului reprezintă aproximativ o treime din nivelul realizat în perioada similară a anului trecut.

"Noile credite sunt foarte puţine, mai ales pe segmentul pentru IMM-uri. Dacă vorbim despre credite pe termen scurt, da, firmele au în continuare nevoie de bani pentru activitatea curentă, dar scăderea a fost foarte puternică pe segmentul împrumuturilor pentru investiţii", a precizat Gelin.

Volumul total al creditelor acordate de BRD clientelei ajunsese la 33 miliarde lei (7,7 miliarde euro) după primul trimestru, cu 19,5% mai mare faţă de 31 martie 2008. Creditele pentru persoane fizice însumau 16 miliarde lei, în crestere cu 17%, în timp ce creditele acordate clientelei de persoane juridice au crescut cu 22%, pâna la 17 miliarde lei.

Miercuri, premierul Emil Boc a declarat că programul "Prima Casă" va fi funcţional în jurul datei de 20 iunie.

Băncile participante vor fi selectate în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Finanţelor. Prin alocarea celor 100 milioane euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achiziţionate în 2009 locuinţe în valoare totală de un miliard de euro.

În plus, premierul a precizat recent că statul garantează un împrumut de cel mult 60.000 euro pentru că preţul mediu de achiziţionare a unui apartament este, la nivel naţional, de circa 60.000 euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii