BANCI | Interviu

Fostul trader al Société Générale, Jérôme Kerviel: "Am facut o prostie mare, dar am fost lasat s-o fac"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-08 10:36

Fostul trader al Société Générale, Jérôme Kerviel, acuzat ca a prejudiciat banca franceza cu 4,9 miliarde de euro, a acordat primul interviu după un an de la scandalul. Le Figaro a publicat extrase din interviul pe care fostul trader l-a acordat postului de radio RTL.

Tânărul de 32 de ani a vorbit despre faptul că personalitatea sa a fost copleşită de avalanşa mediatică din jurul cazului său: "Au fost scrise şi spuse multe lucruri complet false despre mine, despre viaţa mea". Din momentul în care imaginea sa a intrat în vizorul presei totul s-a întâmplat foarte repede pentru Kerviel. "Aveam impresia că joc într-un film şi nu înţelegeam de ce m-au părăsit chiar atunci", a spus el, referindu-se la persoanele care cunoşteau detaliile acţiunilor sale.

De-a lungul întregului interviu ex-traderul a rămas în defensivă, subliniind faptul că superiorii săi ierarhici erau la curent cu ingineriile sale financiare: "Totul era vizibil. Poziţiile mi le luam de faţă cu toată lumea, cu şefii mei. (...) Credeţi că o operaţiune de 15 miliarde de euro trece neoservată şi că banca nu-şi pune nicio întrebare?"

"Am făcut o prostie, e clar, am făcut o prostie mare, dar n-am putut s-o fac decât pentru că am fost lăsat s-o fac (...) Privind retrospectiv, îmi dau seama că m-am lăsat antrenat într-un întreg sistem (...) O zi bună pentru un trader la nivelul meu, însemna un câştig de 40.000-50.000 de euro. Eu afişam în unele zile 1.000.000 de euro, o cifră de necrezut, care era însă considerată ca fiind perfect normală".

Kerviel a contestat şi suma de 4,9 miliarde de euro, care a fost dată de Société Générale: "Nu sunt de acord cu această cifră. Société Générale nu a furnizat niciun element care să o confirme. Nu ştiu sigur nici dacă această cifră nu include şi pierderile altor persoane, de pe alte posturi".

Traderul, în prezent angajat de o societate de informatică, nu îşi doreşte să revină pe piaţa bancară, un mediu prea superficial pentru el.

În ceea ce priveşte procesul său, Kerviel mărturiseşte că se teme şi că nu-şi doreşte să ajungă în închisoare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii