BANCI | Analiza

Fondurile europene alocate IMM-urilor s-au redus drastic: de la 20.75% din total fonduri in perioada 2007-2013 la abia 9.85% din total fonduri in perioada 2014-2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-05-20 15:11

Intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor de catre ec. Dezső Péter, Director General Goodwill Consulting, se atrage atentia asupra faptului ca fondurile europene alocate IMM-urilor s-au redus drastic: de la 20.75% din total fonduri in perioada 2007-2013 la abia 9.85% din total fonduri in perioada 2014-2020.

"În momentul de faţă, se arata in scrisoare, se realizează pregătirea perioadei de programare a Fondurilor Structurale şi de Coeziune 2014-2020. Autorităţile româneşti, sub conducerea Ministerului Fondurilor Europene trebuie să stabilească şi să comunice Comisiei Europene pentru ce tipuri de investiţii respectiv categorii de beneficiari vrea să aloce Fondurile Europene disponibile în următoarea perioadă.

În baza documentelor de programare elaborate şi publicate până acum din partea ministerelor responsabile, alocarea financiară dedicată solicitanţilor de tip IMM va fi în total de 3 miliarde de Euro – alocare confirmată şi printr-o declaraţie a ministrului Fondurilor Europene, Dl. Eugen Teodorovici.

La nivel declarativ, această alocare este prezentată ca una spectaculoasă, dar, în realitate, este mult sub nivelul alocării perioadei precedente 2007-2013, când IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de Euro – de fapt, putem vorbi de o înjumătăţire a alocării financiare pe care România vrea să o solicite Uniunii Europene pentru dezvoltarea mediului privat – cu toate că alocarea totală pentru România pe perioada 2014-2020 a crescut cu peste 10% (de la 27,46 miliarde € la 30,45 miliarde €).

Se poate observa că proporţia fondurilor alocate IMM-urilor s-a redus drastic: de la 20.75% din total fonduri 2007-2013 la abia 9.85% din total fonduri 2014-2020. Această măsură a autorităţilor române este inexplicabilă, mai ales prin prisma recomandării generale a Comisiei Europene, adresată statelor membre în ceea ce priveşte alocarea Fondurilor Structurale pentru IMM-uri, prin care a propus dublarea sumelor destinate dezvoltării IMM-urilor.

De fapt Comisia Europeană a solicitat majorarea alocării pentru IMM-uri, iar România a procedat la reducerea drastică a acestora."

Fondurile Europene pentru IMM-uri, în scădere liberă

In scrisoare se mai arata: "IMM-urile româneşti au acces la 3 miliarde de € în perioada 2014 – 2020 (în total 7 ani), deci vorbim de o alocare totală de 428,5 milioane € în fiecare an. Dacă împărţim această alocare cu numărul de IMM-uri active (716.447 IMM-uri în 2013), ne dăm seama cât de acute vor fi problemele de finanţare ale IMM-urilor în perioada următoare: 598 € / IMM / an, din care peste 62% sunt rezervaţi pentru agricultură, pescuit şi dezvoltare rurală."

Cea mai dramatică scădere a finanţării se produce în domeniul în care IMM-urile româneşti au cea mai mare nevoie de ajutor: achiziţii de echipamente tehnologice în vederea alinierii la standardele de competitivitate internaţionale.

O altă surpriză neplăcută pentru IMM-uri este faptul că în perioada 2014-2020 nu va mai exista sprijin nerambursabil dedicat pentru investiţii în tehnologia informaţiei (IT & C) – hardware şi software (fostul POSCCE – axa 3): pe POC axa prioritară 2 –„Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru o economie digitală competitivă” IMM-urile nu vor fi eligibile.

Astfel, şi aceste tipuri de investiţii trebuie susţinute din noul program POR, care va avea o alocare totală de 700 milioane de Euro pentru IMM-uri – care ar trebui să fie suficient atât pentru investiţiile în echipamente tehnologice cât şi pentru dezvoltarea firmelor din punct de vedere al utilizării soluţiilor IT & C.

Unde s-au alocat banii IMM-urilor?

"În afară de sprijinirea IMM-urilor există multe priorităţi de investiţii în România care trebuie să primească sprijin şi din fonduri structurale, precum: infrastructura rutieră, feroviară, investiţii de mediu, dezvoltarea oraşelor / comunelor, etc.

Trebuie găsit însă un echilibru între investiţiile de infrastructură care nu sunt generatoare de venituri în mod direct şi investiţiile în IMM-uri care generează în mod direct venituri pentru economia României şi creează locuri de muncă.

Lipsa de finanţare a mediului de afaceri, în special a IMM-urilor, are multiple efecte negative, printre care: scăderea competitivităţii întreprinderilor româneşti faţă de competitorii internaţionali, stagnarea sau scăderea ocupării forţei de muncă (IMM-urile deţin estimativ 2/3 din locurile de muncă din ţară3), stagnarea sau scăderea PIB-ului la nivel de ţară.

Deși au existat numeroase probleme în perioada 2007 – 2013, dezvoltarea resurselor umane primeşte o alocare majorată. Scăderea alocării dedicate IMM-urilor este un demers surprinzător şi prin prisma faptului că, deși au apărut probleme majore în legătura cu implementarea Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) în perioada 2007 – 2013 succesorul acestui program beneficiază de o alocare majorată: de la 3,48 miliarde € la 4,22 miliarde €.

Luând în considerare diversele probleme apărute în legătură cu acest program, considerăm că majorarea alocării este inexplicabilă în contextul în care alocarea propusă pentru IMM-uri s-a înjumătăţit", se precizeaza in scrisoarea deschisa.

Soluţii

"Documentele de programare a Programelor Operaţionale prin care s-au propus alocările prezentate mai sus nu sunt încă definitivate şi nu sunt aprobate nici de Guvernul României nici de Comisia Europeană.

În consecinţă, alocările financiare mai pot fi ajustate, modificate. Pentru acest demers însă vocea IMM-urilor trebuie auzită, altfel lucrurile mai mult ca sigur nu se vor schimba.

Această scrisoare deschisă este un apel – un semnal de alarmă. Dorim ca această problemă să fie conştientizată de autorităţile responsabile şi de opinia publică, şi ca alocarea IMM-urilor să fie majorată semnificativ înainte de aprobarea finală a alocării Fondurilor Europene 2014-2020", se mai arata in scrisoare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii