BANCI | Ultima Ora

FMI vine in Romania saptamana viitoare, acordul stand-by cu Romania fiind suspendat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-27 19:16

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de noul șef al instituției pentru România, Reza Baqir (foto), va efectua o vizită în România în perioada 2 - 15 martie 2016, pentru evaluarea anuală a economiei românești, se arată într-un comunicat al reprezentantului regional al FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Acordul FMI cu Romania, de tip stand-by, este suspendat sau expirat, nu se stie care este denumirea exacta a situatiei acestuia, in conditiile in care ultimul acord a expirat la finalul anului trecut, in septembrie, fara sa fie incheiat cu succes.

Nici acordul cu Comisia Europeana nu s-a finalizat, dupa ce oficialii europeni, la fel ca cei ai FMI, au criticat masurile de relaxare fiscala luate de fostul guvern Ponta, in special reducerea TVA.

In aceste conditii, BNR a trebuie sa preia de la FMI si CE rolul de gardian al stabilitatii macroeconomice, reusind sa intoarca la Parlament noul cod fiscal, pentru atenuarea masurilor de relaxare fiscala, in final reusindu-se sa se amane taierea unor taxe, inclusiv a TVA, care a scazut la 20% din 2016, in loc de 19%, cum era prevazut initial.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca este imposibil ca Romania sa incheie un nou acord cu FMI in acest an, el dand vina pe esecul negocierilor de anul trecut, fara sa mentioneze faptul ca acum avem un nou guvern.

Pe de alta parte, Isarescu a invocat si faptul ca nu am mai avea nevoie de ajutorul FMI, in contextul in care Romania are un deficit de cont curent foarte mic, de numai 1% din PIB. (vezi aici declaratiile lui Mugur Isarescu in cadrul conferintei de presa din februarie 2016)

Declaratiile guvernatorului au fost facute dupa ce in decembrie 2015 a avut loc vizita in Romania a lui Poul Thomsen, directorul FMI responsabil de departamentul european, care s-a intalnit si cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Dacian Ciolos. (vezi aici detalii)

Membrii misiunii FMI vor avea întâlniri cu reprezentanți ai autorităților române, ai partidelor politice, cu sindicate, asociații de business, cu reprezentanți ai mediului academic și ai sistemului bancar, se precizeaza intr-un comunicat al FMI.

Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutul Fondului constituie un exercițiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situației financiare și economice la nivel național și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare și economice de urmat pentru asigurarea stabilității și a unei evoluții pozitive la nivelul economiei.

Comentarii

Turnesol
Peace of adive after pi ...
Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti pun cine esti :)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii