BANCI | Interviu

Florin Georgescu: BNR va reanaliza, in ianuarie, normele de creditare a populatiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-26 12:36

Banca Naţională a României (BNR) va reanaliza, în ianuarie 2009, împreună cu reprezentanţii băncilor comerciale, oportunitatea modificării normelor de creditare a populaţiei recent introduse, în condiţiile în care datele disponibile în prezent nu sunt relevante, a declarat prim-viceguvernatorul BNR.

"Vom reanaliza în ianuarie, pe baza datelor statistice din decembrie, oportunitatea unor eventuale adaptări a normelor pentru persoanele fizice, pentru a putea asigura flexibilitatea şi adaptarea la realităţile pieţei", a spus Florin Georgescu, la seminarul EU-COFILE, desfăşurat la Sinaia.

El a adăugat că efectul de temperare a ritmului de creştere a creditului în octombrie nu a fost determinat de introducerea noilor norme de creditare a populaţiei, ci de restrângerea lichidităţii disponibile pentru băncile din România, în contextul crizei financiare internaţionale.

"Primele aprobări acordate băncilor pe noile norme au fost primite abia începând cu 15 - 18 octombrie 2008, deci băncile puteau da încă împrumuturi după normele vechi. Sunt încă bănci care lucrează după normele vechi, în condiţiile în care au întârziat cu depunerea variantei finale a normelor şi le-au adus la BNR după termenul limită de 6 octombrie. Efectul regulamentului modificat pentru creditarea populaţiei îl vedem abia din noiembrie", a mai spus Georgescu.

El a completat că, prin urmare, temperarea avansului creditului este legată de "situaţia lichidităţii în sistemul bancar".

Ritmul anual de creştere a creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a încetinit semnificativ în octombrie, la 44,8%, de la 50,5% în luna precedentă, ca urmare a comprimării accentuate a împrumuturilor în valută, potrivit datelor băncii centrale.

Creditele în valută acordate populaţiei, care au avansat în ritm accelerat în ultimii ani, s-au comprimat în octombrie cu 1,2% faţă de luna anterioară, până la 54,39 miliarde lei (14,86 miliarde euro) la valoarea echivalentă în lei. La valori exprimate în euro, creditul în valută acordat populaţiei a crescut uşor în octombrie.

Ritmul anual de creştere a creditelor în valută acordate populaţiei a încetinit semnificativ în octombrie, la 74,4%, de la 86,7% în luna precedentă. În septembrie, valoarea creditelor în valută sporise cu 9,4% faţă de august.

Pe componenta în lei, împrumuturile acordate populaţiei au crescut în octombrie cu 0,9% faţă de luna precedentă - şi cu 29% faţă de octombrie 2007 - până la 41,38 miliarde lei (echivalentul a 11,3 miliarde euro).

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (BNR), Radu Graţian Gheţea, a declarat, pe 18 noiembrie, că bancherii vor solicita Băncii Naţionale a României (BNR) revizuirea regulamentului privind creditarea populaţiei, pentru a debloca activitatea de creditare ipotecară.

Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat şi completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice - impune băncilor să solicite clienţilor fişe fiscale şi să stabilească diferenţiat gradul maxim de îndatorare al acestora.

Astfel, băncile analizează capacitatea de rambursare a clienţilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se arată în regulament.

Gradul maxim de îndatorare a clienţilor este calculat în mod diferenţiat, pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (în funcţie de valută, indexare, tipul dobânzii, perioada de acordare, comportamentul clienţilor şi garanţii) şi luând în considerare riscuri precum cel valutar, de rată a dobânzii şi de majorare a costului creditului. De asemenea, acesta ţine cont şi de cea mai mare urcare a ratei dobânzii - conform statisticilor BNR -, de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei în care se acordă creditul faţă de leu şi de cea mai mare creştere a comisioanelor în perioada de 18 luni anterioară acordării împrumutului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii