BANCI | Analiza

Fitch Ratings: Dezintermedierea financiară din Europa Centrală şi de Est a scăzut moderat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-12-06 12:39

Finanţarea băncilor mamă din Europa Occidentală către subsidiarele lor din Europa Centrală şi de Est (CEE) a scăzut moderat de la începutul crizei financiare mondiale, potrivit unui studiu al agenţiei de evaluare financiară "Fitch Ratings".

Între sfârşitul lui 2008 şi prima jumătate a acestui an, finanţarea grupurilor mamă pentru subsidiarele din CEE a scăzut cu 20%, la 62 miliarde de euro, potrivit rezultatelor studiului. În termeni absoluţi este vorba de o sumă modestă de 4% din pasivele totale ale băncilor, apreciază "Fitch".

Cea mai semnificativă reducere a finanţării oferită de băncile mamă a fost înregistrată în Bulgaria (47%, adică echivalentul a 13% din pasivele băncilor) şi în Ungaria (38% sau 12% din pasive). În Ungaria, spre deosebire de alte pieţe din regiune, s-a înregistrat un declin semnificativ al creditării generale.

Agenţia precizează că motivul creşterii lente a creditării în Europa Centrală şi de Est îl reprezintă oportunităţile de creditare limitate şi nu presiunile de finanţare.

Majoritatea băncilor străine cu o prezenţă semnificativă în CEE şi-au păstrat angajamentul faţă de această regiune şi au recapitalizat subsidiarele acolo unde a fost nevoie. Cu toate acestea, creşterea concurenţei pentru depozitele domestice şi creşterea preţurilor pentru facilităţile din interiorul grupurilor a pus presiuni pe marjele băncilor din CEE, potrivit "Fitch".

Datele agenţiei arată că reducerea finanţărilor băncilor mamă către subsidiarele din CEE a rămas semnificativă în prima jumătate a aces-tui an, însă a fost mai redusă decât cea înregistrată în a doua jumătate din 2011.

Principalii factori care au menţinut reducerea expunerilor la un nivel semnificativ, chiar şi în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a redus presiunile pe lichiditate, au fost schimbarea apetitului la risc, perspectiva economică pe termen mediu slabă şi oportunităţile de creditare limitate în CEE.

Fitch apreciază că băncile străine prezente în CEE reprezintă un factor pozitiv pentru stabilitatea financiară şi macroeconomică a regiunii.

Studiul "Fitch" a fost realizat în rândul a 43 de mari bănci străine prezente în Europa Centrală şi de Est (România, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Croaţia). Conform datelor "Fitch", la sfârşitul lui 2011 aceste bănci aveau active combinate de 454 miliarde de euro, adică 58% din totalul activelor bancare din cele şapte ţări.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii