PENSII PRIVATE | Opinie

Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii Private cere Guvernului sa nu inghete contributiile la pensiile private

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-04 09:06

FIAP (Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii Private) solicita Guvernului Romaniei sa respinga inghetarea contributiilor la pensiile private si sa isi respecte angajamentele asumate pe termen lung, prin reforma sistemului de pensii.

Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii – FIAP – este o organizatie internationala creata in luna mai 1996, care grupeaza asociatiile administratorilor de fonduri de pensii private din urmatoarele state: Antilele Olandeze, Bolivia, Brazilia, Bulgaria, Columbia, Costa Rica, Chile, El Salvador, Spania, Federatia Rusa, Honduras, Kazakhstan, Mexic, Panama, Paraguay, Peru, Polonia, Republica Dominicana, Romania, Ucraina si Uruguay. La finele lunii iunie 2008, asociatiile membre FIAP reprezentau un numar total de peste 119 milioane de participanti la fondurile de pensii private din aceste state, avand in administrare active de peste 803 miliarde de dolari SUA, in numele si in conturile acestor participanti.

FIAP cunoaste tensiunile existente in sistemul de pensii din Romania, cauzate de cererea sindicatelor de a ingheta contributiile la Pilonul II de pensii private obligatorii la 2% din venitul participantilor (cel putin pe durata anului 2009).

De asemenea, stim ca legea pensiilor private obligatorii prevede o crestere graduala de 0,5% pe an la nivelul contributiilor in Pilonul II (2% in 2008, 2,5% in 2009, pana la 6% in 2016). Mai mult, sistemul prevede o reducere graduala a acestor contributii la bugetul public de pensii (de tip redistributiv, pay-as-you-go), de la 27% in 2008 la 23% in 2016.

FIAP este de parere ca inghetarea nivelului contributiilor la sistemul de pensii private obligatorii va avea consecinte negative serioase atat asupra salariatilor din Romania, cat si asupra economiei nationale si asupra sistemului de pensii din Romania, mai precis:

- Inghetarea contributiilor la Pilonul II de pensii private obligatorii (si mentinerea ratei contributiilor la sistemul public de pensii pay-as-you-go) nu va rezolva problema fiscal-bugetara, care este cauzata de erodarea activelor din sistemul public de pensii. Dimpotriva, aceasta masura nu va face decat sa stimuleze acumularea de datorii in sistemul public de pensii si astfel sa acumuleze deficite fiscale structurale ale sistemului de pensii din Romania.

- Contributia din prezent, de 2%, este deja cea mai redusa dintre toate sistemele de pensii private obligatorii din statele membre FIAP. Contributia medie in aceste state la finele lunii iunie 2008 este de 8,7% din venitul brut al participantilor.

Din cauza unui nivel atat de redus al contributiilor, Pilonul II din Romania nu va putea oferi pensii private la un nivel rezonabil, pentru a furniza protectie financiara eficienta beneficiarilor sai. Astfel, acceptarea acestei propuneri de inghetare a contributiilor va condamna la esec recent adoptata reforma a pensiilor private.

- Potentialul efectelor pozitive generate in economie de cresterea si acumularea din sistemul de pensii private obligatorii (accelerarea cresterii economice, piete financiare mai adanci si mai lichide, diversificarea instrumentelor financiare disponibile pentru investitii, reducerea costurilor de tranzactionare) depind in mare masura de ritmul de acumulare din aceste fonduri de pensii private. Cu cat este mai redus nivelul contributiilor, cu atat mai mic va fi volumul de active acumulate si, evident, cu atat mai reduse vor fi aceste efecte pozitive in economie.

- Acest tip de masura afecteaza investitiile straine facute in Romania, din moment ce miscari brute ale unor politici pe termen lung, care sunt in mod surprinzator adoptate primele ca solutii la probleme mai degraba pasagere, majoreaza perceptia riscurilor de instabilitate politica si economica din Romania.

- Facem apel la Guvernul Romaniei si la opinia publica din tara sa reflecteze asupra importantei respectarii standardelor legislative din sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) si impactul acestor masuri, atat pe plan intern, cat si international. FIAP doreste sa profite de aceasta ocazie pentru a se pune la dispozitia autoritatilor guvernamentale din Romania si la dispozitia APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu scopul discutarii consecintelor negative ce ar putea fi aduse de aprobarea acestei masuri de inghtare a contributiilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii