BANCI | Interviu

Exporturile scad cu 50% iar firmele vor fi nevoite sa disponibilizeze intre 100.000 si 300.000 de angajati

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-03 12:54

Între 100.000 şi 300.000 de persoane care lucrează în producţia pentru exporturi pot fi disponibilizate pe termen scurt sau definitiv în următoarele luni, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.

"În producţia pentru exporturi lucrează aproximativ un milion de oameni. În condiţiile în care exporturile au intrat deja în recesiune, este posibil ca 100.000 - 300.000 de persoane să fie disponibilizate, pe termen scurt sau definitiv, în ultimul trimestru al acestui an şi în prima jumătate din 2009. Multe unităţi de producţie îşi micşorează forţa de muncă, iar şomajul tehnic reprezintă un cost mare pentru fabrici", a mai spus Ionescu, într-un interviu acordat NewsIn.

El a explicat că ANEIR a propus guvernului compensarea parţială a acestor cheltuieli, însă executivul a refuzat.

În estimarea sa, Ionescu se bazează pe scăderea cu până la o treime a cererii de exporturi în unele domenii de activitate, dar şi pe datele concrete despre disponibilizări în cadrul companiilor.

"Vin foarte multe semnale îngrijorătoare. Zilele trecute, am aflat că Ana Imep, companie care produce motoare pentru aparate electrocasnice, cu 95% din activitate în exporturi, disponibilizează 200 de salariaţi, deci 10% din angajaţi", a completat el

Preşedintele ANEIR spune că România se confruntă deja cu o "recesiune a exporturilor", provocată de contracţia sau încetinirea puternică a economiilor principalilor parteneri comerciali din Uniunea Europeană.

"Recesiunea există deja în materie de exporturi, dar este importată şi nu depinde de noi. Putem atenua efectul prin stimularea investiţiilor şi modernizarea firmelor", consideră Ionescu.

În consecinţă, el spune că multe firme mici şi mijlocii îşi vor opri activitatea de la 1 ianuarie 2009.

Comenzile au scăzut cu până la 35% pentru unele domenii ale activităţii de export

"Toate patronatele cu activităţi de export se confruntă cu un deficit de cerere între 10 şi 35% pentru trimestrul patru din acest an. Sunt foarte puţine firmele care primesc comenzi, iar cele care au comenzi nu au bani să producă, în condiţiile în care băncile comerciale evită să crediteze exportatorii", a adăugat Ionescu.

Ca urmare, ANEIR poartă, în prezent, un dialog cu EximBank, pentru facilitarea accesului exportatorilor la finanţare de la Banca de Export-Import a României.

"Am avut întâlniri tehnice cu EximBank, prin care încercăm să determinăm banca să finanţeze exportatorii. Banca are un capital de 200 milioane euro, deci prin regula multiplicării de opt ori, poate acorda credite de până la 1,6 miliarde euro. Am discutat şi cu preşedintele Băsescu recent, nu consider că EximBank mai trebuie capitalizată, însă trebuie să-şi folosească resursele existente", a declarat preşedintele ANEIR.

El a explicat că, în noiembrie, cererea pentru exporturi s-au diminuat pe toate activităţile cu 10-35% faţă de comenzile iniţiale, iar "pentru anul viitor o incertitudine majoră o reprezintă reînnoirea contractelor", cele mai afectate domenii fiind, în prezent, industriile metalurgică şi siderurgică, textilă, auto, chimică, a mobilei şi a sticlei.

Volumul exporturilor către statele din afara UE a scăzut cu 50% în prima parte din noiembrie faţă de ultima parte din octombrie

Potrivit lui Ionescu, în prima decadă din noiembrie faţă de ultima parte a lunii octombrie, volumul exporturilor României către statele din afara UE a scăzut cu 50%. Faţă de aceeaşi perioadă a lunii noiembrie din 2007, scăderea a fost de 16%.

Pe partea de importuri din afara UE, scăderea volumului în prima decadă din noiembrie faţă de ultima parte a lui octombrie a fost mai drastică, de 53%. Faţă de perioada similară a anului trecut, volumul pe acest segment de importuri a scăzut cu 13%.

În intervalul ianuarie-septembrie 2008, deficitul comercial (FOB/FOB) - principala sursă care alimentează dezechilibrul extern - şi-a accentuat ritmul de creştere la 11,7% faţă de perioada similară din 2007, ajungând la 13,66 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Cu toate acestea, Ionescu spune că există şanse de restrângere a deficitului de cont curent în acest an faţă de nivelul de 14% din PIB din 2007, în cazul în care consumul nu se accelerează excesiv în perioada sărbătorilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii