BANCI | Interviu

Eugen Radulescu, BNR: Deficitul bugetar va ajunge la 5% din PIB in 2008 iar reducera la 1,7% va fi foarte greu de atins

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-24 17:46

Deficitul bugetar va ajunge în 2008 la 5% din PIB, ţinta noului guvern de 1,7% din PIB pe 2009 fiind foarte greu de atins, după ce veniturile la buget vor scădea, iar creşterea economică ar putea stagna, a spus, miercuri, pentru The Money Channel, Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR.

"Dacă dăm la o parte entuziasmul generat de creşterea economică şi ne uităm la deficitul bugetar, el nu va fi de 2,7% din produsul intern brut (PIB), aşa cum a fost anunţat, ci, în realitate, va ajunge la 5% din PIB. Aceasta este realitatea de la care va porni următorul guvern şi, dacă luăm în calcul şi creşterea economică din 2009 care va încetini sau poate chiar va stagna, misiunea de a reduce deficitul la 1,7% din PIB în 2009 va fi foarte greu de atins", a spus Rădulescu.

Totodată, diminuarea veniturilor către bugetul de stat şi majorările pensiilor din ani anteriori care "vor muşca din bugetul de stat în 2009" va îngreuna foarte mult diminuarea deficitului public la nivelul ţintit de noul guvern, a mai spus Rădulescu.

"În 2009 luăm din plin creşterea pensiilor din anii anteriori, dar, dacă guvernul se ţine de promisiune şi reduce deficitul bugetar, ar fi un factor pozitiv care ar ajuta economia să reia ciclul de creştere. Putem da măriri de salarii şi pensii în continuare, dar la anul vom plăti foarte scump", a adăugat el.

Pe de altă parte, directorul din cadrul direcţiei de audit a Băncii Naţionale a României (BNR) a precizat, referitor la revizuirea estimării de către Fitch privind creşterea economică din 2009 de la 3% la 1%, că "toată lumea care face prognoze trebuie să ia în calcul că modelele nu se mai potrivesc demult".

"Cel mult putem încerca să facem nişte evaluări pornind de la raţionamente logice, dar nici ele nu mai pot funcţiona aşa cum trebuie, pentru că au apărut prea multe elemente de incertitudine", a menţionat Rădulescu.

Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, declarase, săptămâna trecută, că deficitul bugetar al României s-ar putea adânci la 3-4% din PIB în 2008, în funcţie de veniturile la buget din noiembrie şi decembrie.

De asemenea, noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la finalul săptămânii trecute, că deficitul bugetului de stat se plasează, în prezent, la 3,67% din PIB şi ar putea atinge 4% din PIB până la finalul acestui an.

Creditarea din 2009 depinde de sectorul guvernamental, care "a înghiţit" în noiembrie economiile segmentului neguvernamental

Creşterea creditării în 2009 va depinde, în principal, "de cum se va comporta noul guvern", în opinia lui Rădulescu, care a precizat că, în noiembrie, toate economiile realizate de sectorul neguvernamental au fost "înghiţite de guvern".

El a adăugat că se aşteaptă ca şi în luna decembrie creditul guvernamental să crească într-un ritm asemănător cu cel al majorării depozitelor sectorului neguvernamental.

"În noiembrie, creşterea creditului guvernamental a fost de 9% faţă de octombrie şi cred că a crescut cu peste 1 miliard lei numai în noiembrie. Cam atât a fost şi creşterea economiilor persoanelor fizice şi juridice într-o lună, deci întreg plusul de resurse generate de economie a fost înghiţit de guvern. Şi e doar începutul, nici luna decembrie nu cred că va sta mai bine", a mai spus Rădulescu.

Pe de altă parte, el susţine că "nu se poate vorbi de un blocaj al creditării", ci de o creştere foarte lentă, în condiţiile în care temperarea creşterii creditului neguvernamental în noiembrie a fost generată, în principal, de deprecierea monedei naţionale în faţa euro.

"Comunicatul BNR spune precis că, exprimate în euro, creditele în valută au scăzut în continuare. Nu se poate vorbi de un blocaj, au fost doar aproape două săptămâni în octombrie când a fost confuzie pentru că nu se ştia cum stau lucrurile şi unde ne îndreptăm. Acum suntem în proces de revenire", a adăugat el.

Rădulescu a menţionat că actuala criză a fost cauzată de "această exuberanţă a creditării" şi că speră ca în 2009 şi în anii ce vor urma, băncile "să fie mai puţin entuziaste şi cu mai multă răspundere".

Creditarea populaţiei şi firmelor de către bănci a continuat să încetinească puternic în noiembrie, după evoluţia negativă din octombrie, la 38,3%, de la 44,8% în octombrie şi 50,5% în septembrie. În cinci luni, ritmul anual de creştere a creditării a coborât cu 25,1 puncte procentuale, de la nivelul de 63,4% atins în iunie.

Astfel, datele BNR indică o scădere cu 0,4% în termeni nominali (şi cu 0,7% în termeni reali) a valorii creditelor neguvernamentale în lei în noiembrie faţă de luna precedentă, până la 85,5 miliarde lei (22,6 miliarde euro) şi o creştere cu 2,3% a împrumuturilor în valută, la 109,63 miliarde lei (29 miliarde euro). Exprimat în euro, însă, creditul în valută a scăzut cu 0,9%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii