BANCI | Interviu

Eugen Dijmarescu: Fondurile europene sunt alternativa la finantarile bancare tot mai scumpe

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-21 14:54

Firmele româneşti ar trebui să grăbească acţiunile de atragere a fondurilor europene, având în vedere că finanţările de la bănci se vor scumpi, în actualul context de criză, a declarat, marţi, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Eugen Dijmărescu.

Oficialul BNR a arătat că majoritatea companiilor multinaţionale din România se finanţează direct de pe pieţele societăţilor mamă, dar întreprinderile mici şi mijlocii vor resimţi mai puternic efectele crizei.

"Este evident că IMM-urile se împrumută mai mult de pe piaţa internă decât alte companii din economia reală", a spus Dijmărescu la conferinţa Euromoney privind Europa de Sud-Est, organizată la Salonic.

Dijmărescu consideră că IMM-urile trebuie sprijinite de autorităţi prin diferite forme, aceasta fiind o preocupare la nivelul tuturor statelor din UE.

Pe de altă parte, viceguvernatorul BNR îndeamnă băncile la o atitudine proactivă faţă de fondurile de garantare a creditelor, un instrument care ar putea fi utilizat mai frecvent în următoarea perioadă.

La rândul său, preşedintele BancPost, Mihai Bogza, spune că dincolo de criza temporară de lichiditate, sistemul bancar ar putea risca intrarea într-un cerc vicios de neperformanţă dacă stopează creditarea, mai ales către firme.

"Stoparea creditării ar putea împinge la recesiune, cu efecte în lanţ asupra capacităţii de rambursare a creditelor atrase atât de firme, cât şi de populaţie, prin creşterea ratei somajului", a explicat Bogza.

Viceguvernatorul BNR şi preşedintele Bancpost sunt de părere că principalul suport pe care statul poate să-l ofere în aceste momente mediului de afaceri privat îl reprezintă investiţiile substanţiale în dezvoltarea infrastructurii.

"Acum nu mai este o chestiune de decizie politică, ci o cerere generalizată din partea tuturor investitorilor", a spus Dijmărescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii