BANCI | Interviu

Erste Group Bank este multumita de cererea investitorilor privati privind subscrierea de capital participativ

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-04-23 21:55

Erste Group Bank este "mulţumită" de cererea investitorilor privaţi privind subscrierea de capital participativ, din cadrul procesului de capitalizare a băncii cu 2,7 miliarde euro, a spus, joi, preşedintele diviziei austriece a Erste, Elisabeth Bleyleben-Koren, citată de Reuters.

"Subscrierea de capital participativ din partea investitorilor privaţi este satisfăcătoare", a spus Bleyleben-Koren şi a menţionat că se aşteaptă ca aproximativ 400 milioane euro din capital să fie subscris de investitorii privaţi.

O subscriere mare din partea investitorilor privaţi ar îmbunătăţi calitatea capitalului pe care Erste îl va acumula în urma emisiunii. Astfel, cu cât mai mare este subscrierea investitorilor privaţi, cu atât va scădea nevoia de capital de calitate mai slabă, de tip hibrid, pentru a atinge ţinta stabilită, de 2,7 miliarde euro, comentează Reuters.

Emisiunea de capital, anunţată în februarie, este o combinaţie de capital participativ, care va fi subscris de investitori privaţi şi de guvern şi care se aseamănă cu acţiunile preferenţiale, şi de capital hibrid, destinat guvernului.

Erste a înaintat oferta către investitorii privaţi săptămâna trecută şi o va menţine până pe 29 aprilie. Astfel, grupul ar putea publica rezultatul ofertei odată cu rezultatele pe primul trimestru, respectiv pe 30 aprilie.

Structura emisiunii de capital va depinde de cât de mult capital va reuşi să atragă din partea investitorilor privaţi. Astfel, ca să evite restricţiile la distribuirea dividendului şi ca să poată plăti un cupon de numai 8%, investitorii privaţi ar trebui să subscrie 30% din capital, ceea ce înseamnă că suma pe care Erste o poate lua de la guvernul austriac este de cel mult 2,3 ori mai mare decât totalul primit de la investitorii privaţi.

Erste Group a semnat un acord cu statul austriac în vederea capitalizării băncii prin emiterea de capital participativ şi hibrid de 2,7 miliarde euro, Austria urmând să subscrie până la 1,89 miliarde euro sub formă de capital participativ.

Pentru a strânge întreaga sumă de 2,7 miliarde euro drept capital participativ, Erste ar avea nevoie de aproximativ 800 milioane euro din partea investitorilor privaţi, ceea ce ar ridica suma din partea guvernului la 1,89 miliarde euro.

Dacă, de exemplu, investitorii privaţi ar subscrie capital de 400 milioane euro, Erste ar putea lua aproximativ 900 milioane euro de la guvern, caz în care restul de 1,4 miliarde euro ar reprezenta capital hibrid din partea guvernului, pentru a atinge suma finală de 2,7 miliarde euro, explică Reuters.

Măsurile de capitalizare au fost anunţate iniţial în octombrie anul trecut şi au fost aprobate de acţionarii Erste la adunarea generală din 2 decembrie.

Erste Group a raportat pentru anul trecut un profit net după plata intereselor minoritare de 859,6 milioane euro, în scădere cu 27% faţă de 2007, întrucât câştigurile din vânzarea operaţiunilor de asigurări au fost direcţionate către amortizarea activelor şi a fondului comercial la subsidiare.

Acţiunile Erste Group (EBS) se tranzacţionează pe trei burse (Viena, Praga şi Bucureşti) şi, potrivit cotaţiei de la închiderea şedinţei de miercuri de la Bursa din Burcureşti, de 64,30 lei/acţiune, banca are o capitalizare de 20,38 miliarde lei (circa 4,8 miliarde euro).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii