BANCI | Analiza

Efectele crizei subprime se vor diminua in a doua jumatate a lui 2008, spun analistii Erste Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-12-09 15:22

Cel mai recent raport de cercetare al Erste Bank prezinta estimarile evolutiilor economice si ale pietei de capital, in contextul in care efectele crizei subprime se vor diminua in a doua jumatate a lui 2008, se arata intr-un comunicat al bancii.

• Zona Euro: Se estimează că inflatia va rămâne în jur de 3%, dar va scădea spre 2% în a doua jumătate a lui 2008.
• SUA: Este posibil ca Rezerva Federală să reducă rata dobânzii, pentru a stabiliza situatia.
• Europa Centrală si de Est: Regiunea va asista la un fenomen de temperare a economiilor, fapt datorat în principal ciclicitătii. Persistă în continuare potentialul de stabilizare pentru valutele re-gionale.
• Piata obligatiunilor: Tensiunea de pe piată se va diminua în al doilea trimestru, iar primele de risc vor scădea.

Zona Euro

Economia Zonei Euro este sustinută de rate înalte ale ocupării fortei de muncă, venituri corporative solide, câstiguri ale productivitătii si un trend ascendent continuu pe pietele emergente.

Se estimează că actuala miscare ascendentă îsi va încetini ritmul doar într-o mică măsură, ajungând la aproximativ 2%. Din cauza preturilor mai ridicate pentru energie si produse alimentare, se estimează că rata inflatiei va rămâne în jur de 3% în prima jumătate a lui 2008, previzionându-se o scădere către 2% în a doua jumătate a anului.

“Decidentii politicii monetare sunt astfel blocati între incertitudinea economică si turbulentele de pe piata de capital, pe de o parte, iar pe de altă parte – de riscul tot mai mare al inflatiei,”, spun analistii Erste Bank. “După estimările noastre, Consiliul guvernatorilor BCE nu va modifica principalele rate ale dobânzii în a doua jumătate a anului, dar acestea vor fi mărite în al patrulea trimestru, pe măsură ce efectul crizei creditelor va deveni mai clar”, adaugă aceiasi analisti.


SUA

Este de asteptat ca pe piata imobiliară din SUA corectia să continue. În final, acest fenomen va deter-mina o scădere a preturilor locuintelor si va îngreuna cresterea economică în următoarele trimestre. Situatia va fi în continuare accentuată de incertitudinile legate de măsura în care institutiile financiare din SUA vor fi nevoite să anuleze mai multe împrumuturi.

Sunt sanse ca aceste conditii să rămână încordate în primul trimestru al anului viitor, când ajustarea ratelor dobânzii va aduce un nou val de neîndeplinire a obligatiilor financiare rezultate din credite ipote-care. În prezent, piata financiară se concentrează în mare parte asupra Rezervei Federale si este posi-bil ca reducerile ratei dobânzii să fie operate pur si simplu pentru a stabiliza situatia.

“Estimăm că dolarul american îsi va reveni anul viitor. Asteptările pietei în privinta reducerii ratei dobân-zii în SUA par să fie exagerate, iar slăbirea dolarului din ultimele luni pare să fi determinat mai multi jucători de pe piată să vândă dolari acum, în loc să îi vândă anul viitor”, spun analistii Erste Bank.


Europa Centrală si de Est

În ceea ce priveste Europa Centrală si de Est, analistii Erste Bank estimează că economiile din regiune se vor tempera, motivul fiind cu precădere ciclicitatea. Preturile pentru energie si produse alimentare rămân ridicate, iar cresterea economică se mentine relativ puternică.

“Estimăm că există în continuare potential de stabilizare pentru valutele din regiune, cel putin în limita orizontului de 12 luni, căci majoritatea tărilor va aplica o politică monetară mai restrictivă, desi conditiile de bază vor varia considerabil de la o tară la alta. Ungaria si Slovacia vor fi exceptiile,” spun analistii Erste Bank. “Dezvoltarea economiei Ungariei va fi încă influentată în mare parte de măsurile pentru reducerea deficitului de cont curent si deficitului bugetar, cu ajutorul cărora rata dobânzii si inflatia se vor diminua treptat. În Slovacia, politica monetară va fi în mare parte determinată de decizia intrării în UME în 2009”, continuă analistii.


Piata obligatiunilor

“Credem că criza bancară va fi cea mai mare sursă de risc pentru dezvoltarea spread-urilor pe piata obligatiunilor corporative în euro, în anul următor. În general, considerăm că această criză pe pietele financiare va continua în primul trimestru al lui 2008 – în consecintă, spread-urile ar trebui să rămână volatile si la un nivel ridicat,” spun analistii Erste Bank.

În prezent, obligatiunile guvernamentale primesc un bonus de garantie si un bonus de lichiditate, ceea ce a făcut ca preturile să sară în aer. Se estimează că evaluările vor reveni la normal, în contextul în care criza creditelor se va tempera. Se previzionează că veniturile vor creste din nou pe parcursul anu-lui, ajungând în final la nivelul de dinaintea crizei, în toamna lui 2008.

Nivelul veniturilor pe piata obligatiunilor din SUA sunt stabilite în functie de criza de încredere din secto-rul financiar. Desi mai lent la început, se estimează că prima de risc rezultantă din această situatie se va diminua în cursul primelor două trimestre.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii