BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele pentru consum si finantarile pentru firme scad la cele mai reduse niveluri din ultimul an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-03-30 20:03

Dobanzile la creditele acordate de banci populatiei pentru consum si firmelor pentru derularea afacerilor au scazut in luna februarie la cele mai reduse niveluri din ultimul an, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, la creditele noi acordate gospodariilor populatiei pentru consum, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie a coborat in februarie la 9,53%, de la 9,81% in luna ianuarie.

In februarie 2020, DAE la creditele de nevoi personale (pentru consum) era la nivelul de 10%, mai mare cu aproape o jumatate de punct.

BNR a scazut anul trecut dobanda mai mult, cu 0,75%, de la 2% la 1,25% in prezent, insa influenta acesteia asupra dobanzilor la creditele de consum este mai mica, dat fiind ca acestea au in majoritate rate fixe, care nu sunt influentate de fluctuatiile din piata financiara.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele de nevoi personale a scazut in luna martie la 12,49%, de la 12,77% in urma cu o luna, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 24 de tipuri de astfel de imprumuturi din oferta a 15 banci. (vezi aici topul dobanzilor la creditele de nevoi personale)

Un impact mai mare, chiar perfect, al dobanzii de politica monetara, il observam la creditele pentru locuinte, a caror dobanda s-a diminuat pe parcursul ultimului an chiar cu 0,75 puncte, de la 5,75% in februarie 2020 la 5,04% in februarie 2021.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit ipotecar a scazut in luna februarie 2021 la o medie de 5,75%, de la 5,81% luna anterioara, conform topului realizat de Bancherul.ro care include 28 de tipuri de astfel de imprumuturi, acordate de 16 dintre cele mai mari banci. (vezi aici topul dobanzilor la creditele ipotecare)

Insa cea mai mare scadere a dobanzilor s-a consemnat pe parcursul ultimului an la finantarile in lei pentru firme, a caror dobanda medie a ajuns in februarie 2021 la 4,05%, de la 4,59% in luna anterioara.

Cea mai importanta reducere a dobanzii a fost inregistrata la creditele cu valori mari, de peste un milion de euro echivalent in lei, de la 4,50% in ianuarie la doar 3,33% in luna februarie.

In cazul creditelor pentru firme cu valori de pana la un milion de euro echivalent, dobanda medie a ramas la nivelul de 4,6%.

Taguri: dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  credite firme  statistici BNR  credite noi  dobanzi credite  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite nevoi personale  DAE credite nevoi personale  credite imobiliare  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii