BANCI | Opinie

Dobanzile la credite nu sunt mari ca istoric, dar ustura la buzunar, spune guvernatorul BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-11-14 19:53

Cresterile de dobanda la credit nu sunt foarte mari din punct de vedere istoric, dar din perspectiva celui care plateste, intr-adevar ustura la punga, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul conferintei de prezentare a raportului privind inflatia.

Dar orice comparatie cu perioada de represiune financiara din care omenirea a iesit nu este o comparatie utila. Pentru ca perioada dobanzilor scazute, puternic real negative, pe tot palierul si uneori chiar nominal negative este o perioada depasita. Nu are rost sa ne comparam cu ce a fost in urma cu 3-4 ani pentru ca ne iluzionam. Nu se mai repeta. Trebuie sa ne comparam cu o perioada normala, in care usor-usor omenirea va intra, a adaugat el.

Guvernatorul a facut aceasta declaratie in contextul diminuarii volumului de credite acordate de banci, din cauza cresterii dobanzilor.

Daca ne uitam pe graficul din fotografie cu evolutia dobanzilor la credite, observam ca, intr-adevar, dobanzile din prezent, desi in crestere puternica pe perioada ultimului an, se afla la un nivel apropiat de cele din 2018-2019, din urma cu doar patru ani.

Fata de acum 10 ani, in 2012, dobanzile din prezent sunt inca mult mai mici, cu patru puncte, in cazul creditelor pentru persoanele fizice, in timp ce la finantarile pentru companii sunt aproape la acelasi nivel ca atunci.

In 2012 a fost o perioada de recesiune economica, dupa criza financiara mondiala (Great Recession) din 2007-2008, care a determinat inceperea perioadei de represiune financiara, cu dobanzi aproape de 0 si negative, la nivel european si in Statele Unite.

Ce se va intampla in urmatoarea perioada cu dobanzile? BNR a semnalat ca inflatia a atins un platou si urmeaza sa scada, ceea ce i-a determinat pe analistii economici sa presupuna ca dobanda de politica monetara nu va urca mai mult de 6,25%, la cat a ajuns in prezent.

Ceea ce inseamna ca nici dobanzile la credite nu vor mai creste, urmand un nou ciclu, de scadere. Dar nu ne vom mai intalni cu niveluri atat de mici ca acum cativa ani, dupa cum a avertizat Mugur Isarescu.

Taguri: dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  credite noi  dobanzi credite  banca  dobanzi credite ipotecare  inflatia  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii

cosming
Mda
Deci tot ce sa întâmplat până acum, de 10 ani încoace, a fost doar o relaxare care sa ne facă să lăsăm garda jos dpdv financiar iar de acum încolo o vom duce mai prost în funcție de evoluția economică. Practic zice el Isărescu: s-au terminat petrecerea, trebuie sa faceți curățenie și apoi plecați ?!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii