BANCI | Ultima Ora

Doar un sfert dintre romani cred ca ar avea o situatie mai buna daca ar fi in zona euro, arata un sondaj

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-21 17:40

O pondere de 54,5% dintre romani consideră că România este ferită de anumite riscuri în contextul crizei din Grecia și a discuțiilor despre Grexit pentru că folosește leul și nu este în zona euro, conform unui sondaj INSCOP. Doar 24% apreciază că țara noastră ar avea o situație mai bună dacă ar fi în zona euro, iar un numar mare, 21,5%, aleg varianta „nu știu/nu răspund”.

"Existența unui procent majoritar care apreciază că România este ferită de anumite riscuri datorită faptului că nu este în zona euro nu trebuie interpretată ca un vot de blam pentru trecerea țării noastre la moneda unică. Mai degrabă, este vorba despre influența unei situații punctuale, a cărei greutate în evoluția opiniei generale despre adoptarea euro rămâne de evaluat. Cu toate acestea, răspunsurile la această întrebare pot fi o indicație a încrederii sporite a populației în moneda națională", arata autorii sondajului.

În opinia a 48,9% dintre respondenți, cetățenii unei țări ar trebui să facă sacrificii pentru ca țara lor să își plătească la timp datoriile. 40,2% dintre respondenți consideră că aceste sacrificii nu ar trebui făcute, în timp ce 10,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Procentul relativ ridicat al celor care consideră că populația nu ar trebui să facă sacrificii pentru plata datoriilor suverane arată că experiența politicilor de austeritate implementate în 2010-2011 nu a fost depășită încă în totalitate.

Totuși, aproape jumătate dintre români se raportează de o manieră rațională la problema datoriilor unui stat, considerând că plata acestora presupune și anumite costuri pentru populație. Răspunsurile trebuie judecate evident și în contextul crizei din Grecia, mai precis al modului în care a fost și este mediatizată această criză, interpretarea formatorilor de opinie și a mjloacelor de comunicare dominantă fiind net defavorabilă Greciei și atitudinii sale.

La întrebarea despre măsura în care criza din Grecia va afecta țara noastră, 25% dintre respondenți au apreciat că efectele vor fi resimțite în mare și foarte mare măsură de populația și economia României, 27% au apreciat că țara noastră nu va fi influențată nici în mică nici în mare măsură, în timp ce 34,1% au consideră că România va fi afectată în mică și foarte mică măsură. Procentul non-răspunsurilor la această întrebare a fost de 13,9%.

Distribuția răspunsurilor la această întrebare arată că la nivelul populației nu s-a cristalizat încă o opinie majoritară în privința efectelor posibile ale crizei din Grecia asupra economiei și populației României, foarte posibil și ca urmare a faptului că la momentul realizării sondajului Grexit-ul (și deci amplitudinea efectelor ”problemei grecești”) se afla încă sub semnul întrebării.

METODOLOGIE

Barometrul “INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 09-14 iulie 2015.

Volumul eșantionului a fost de 1075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Chestionarele au fost aplicate în 39 de județe și Municipiul București, într-un total de 76 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate).

Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recesământului populației din 2011.

Comentarii

BUNTE
PREA TECHNIK ...
... subiectul pentru un sondaj propun subiecții sa fie plimbați PUȚIN pe la BRATISLA VĂ gratuit :)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

Din aplicatia BT Pay s-au deschis 10.000 de conturi in 2 luni

Peste 10.000 de persoane au devenit clienți ai Băncii Transilvania în decurs de două luni fără a fi necesar niciun drum la bancă, doar folosind aplicația BT Pay pentru deschiderea contului curent, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Opțiunea Deschidere de cont detalii

 



 

Ultimele Comentarii