BANCI | Interviu

Dijmarescu: Nu vad necesara modificarea dobanzii de politica monetara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-22 14:09

Dobanda de politică monetară ar trebui menţinută în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR, care va avea în vedere alte măsuri, corespunzătoare situaţiei actuale şi cu efecte pe termen mai scurt, a declarat, miercuri, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu.

"Din punctul meu de vedere, nu e nevoie de modificarea dobânzii de politică monetară. Noi avem şi alte constrângeri, de ordin intern, cicluri electorale diferite de restul ţărilor din regiune (...) Consiliul de Administraţie nu poate să nu discute despre situaţia actuală de pe piaţă şi ar putea fi luate măsuri care să vizeze efecte pe termen mai scurt, de până într-un an", a explicat Dijmărescu.

Întrebat despre clauzele de salvgardare introduse temporar de BNR în 2005, Dijmărescu consideră că nu este cazul reactivării lor, dar dacă situaţia o va impune, România ar putea cere acceptul Comisiei Europene chiar şi pentru astfel de măsuri.

Deşi a afirmat în urmă cu o zi că reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de bănci nu este o prioritate pentru banca centrală, Dijmărescu nu a exclus ferm o astfel de măsură în următoarea şedinţă a CA, programată pentru data de 30 octombrie.

"Toate măsurile vor avea în vedere situaţia de pe piaţă de până la data şedinţei. Nu cunosc încă toate evoluţiile", a afirmat viceguvernatorul BNR.

El a refuzat să comenteze ce alte măsuri sunt la îndemâna băncii centrale în afară de rata dobânzii de politică monetară şi rezervele minime obligatorii.

La ultima şedinţă, din 25 septembrie, BNR a decis să menţină dobânda de politică monetară la 10,25% şi nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR a decis, la finalul lunii iulie, majorarea ratei dobânzii de politică monetară, pentru a şaptea oară consecutiv, cu 0,25 puncte procentuale, la 10,25% pe an. Măsura a intrat în vigoare la 1 august.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii