BANCI | Opinie

Dijmarescu: Economia Romaniei se confrunta cu un pericol real de supraincalzire

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-04 21:42

Cresterea economicã din primul trimestru pare a fi peste avansul potential al PIB-ului si, din acest motiv, pericolul supraîncãlzirii este real, lucru care ar putea fi agravat de faptul cã România se aflã într-un an electoral, a declarat, miercuri, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmãrescu.

"Trebuie sã asteptãm si datele despre produsul intern brut (PIB) din al doilea si al treilea trimestru ca sã vedem dacã aceastã crestere a fost sustinutã si de investitii, nu doar de consum", a explicat Dijmãrescu.

Viceguvernatorul Bãncii Nationale a României (BNR) a mai spus cã, în conditiile în care pericolul supraîncãlzirii economiei se dovedeste real, sansele unei reduceri a ratei dobânzii de politicã monetarã pânã la sfârsitul anului se diminueazã semnificativ.

ªanse mici de reducere a dobânzii cheie în acest an

Posibilitatea unei diminuãri a ratei dobânzii cheie pânã la finalul lui 2008 a fost vehiculatã în piatã, în ultimele sãptãmâni, tema fiind adusã în discutie si de guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu.

"În mãsura în care inflatia se înscrie pe o traiectorie larg descendentã si perceptiile se schimbã, am putea vedea si o coborâre a ratei dobânzii cheie pânã la sfârsitul acestui an", declara guvernatorul BNR, pe 20 mai.

Dijmãrescu a mai explicat cã, în cazul unui an agricol bun, nu ar exista motive substantiale pentru o majorare a ratei dobânzii de politicã monetarã.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro) în primul trimestru al acestui an, în crestere cu 8,2% fatã de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptãrile analistilor, potrivit estimãrilor publicate, luni, de Institutul National de Statisticã (INS).

În prezent, rata dobânzii de politicã monetarã este de 9,75% pe an, dupã cinci majorãri succesive, începând cu octombrie 2007.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii