BANCI | Revista presei

Devalorizarea monedei chineze, yuanul, favorizeaza Romania, Ungaria si Polonia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-14 08:32

Legăturile comerciale limitate cu China și scăderea prețurilor la materiile prime importate s-au transformat într-un avantaj pentru fostele state comuniste din Uniunea Europeană, ajutându-le să nu fie afectate de deruta înregistrată pe piețele emergente, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.

Nomura International Plc a sfătuit investitorii să dețină mai multe eurobonduri din Europa de Est decât nivelul din indicii de referință, cu excepția Rusiei, afectată de declinul prețului la țiței.

Anunțul Nomura a venit în urma deciziei adoptate de Banca Centrală a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabilește rata zilnică de referință pentru moneda națională, yuanul. Devaluarea yuanului a provocat turbulențe pe piețele financiare din statele emergente, în schimb efectul a fost contrar în România, Ungaria și Polonia, unde randamentele obligațiunilor guvernamentale au scăzut.

Aceste date arată că plasamentele din Europa Centrală ar putea fi considerate sigure pentru unii investitori, deoarece regiunea importă țiței și depinde mai mult de Germania decât de China pentru comerț. Activele din regiune nu au fost afectate de posibila majorare a ratei dobânzii în SUA, ci au beneficiat de pe urma măsurilor de relaxare cantitativă (QE) adoptate de BCE pentru stimularea creșterii zonei euro.

'Există din nou numeroase temeri privind unele piețe emergente majore și investitorii se vor uita spre Europa Centrală și de Est (CEE) ca un loc care nu este deosebit de atrăgător, dar este relativ sigur. Ungaria, Polonia, Balcanii și statele baltice sunt esențialmente mai solide, beneficiind de prețul mai scăzut al materiilor prime și de expunerea mai redusă la China', a declarat analistul Timothy Ash, de la sediul Nomura din Londra.

Miercuri, yuanul s-a depreciat la cel mai redus nivel față de moneda americană din ultimii patru ani, fiind tranzacționat la 6,4510 pentru un dolar, ceea ce a determinat intervenția Băncii Chinei. Piețele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi, pe fondul temerilor că volatilitatea de pe piețele financiare va afecta ritmul de creștere al economiei mondiale. Investitorii s-au îndreptat spre aur și spre obligațiunile suverane cu rating mai ridicat, din SUA și Germania până în Cehia și Polonia.

Miercuri, zlotul polonez și forintul ungar s-au apreciat față de euro și dolar, în timp ce randamentele obligațiunilor guvernamentale au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele două luni. În schimb, monedele naționale din Indonezia și Malaezia s-au depreciat semnificativ, din cauza legăturilor comerciale puternice cu China.

PineBridge, cu investiții de 10,6 miliarde de dolari în titluri de valoare cu venit fix pe piețele în curs de dezvoltare, și-a majorat săptămâna trecută deținerile de bonduri guvernamentale românești în dolari, apreciind că țara oferă investitorilor îngrijorați de impactul încetinirii economiei chineze plasamente sigure.

Randamentele obligațiunilor românești în dolari cu scadență în 2024 au scăzut miercuri cu patru puncte de bază din iunie, la 3,73%, cel mai redus nivel din ultimele două luni.

Indonezia, care beneficiază de același credit suveran atribuit de Moody's Investors Service ca și România (Baa3) a înregistrat o creștere a randamentelor obligațiunilor guvernamentale, aproape cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

'Europa de Est ar putea furniza o oarecare stabilitate a pieței și oferă oportunități înaintea posibilei majorări a ratei dobânzii în SUA', a afirmat Anders Faergemann, de la PineBridge.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii