BANCI | Ultima Ora

Detinatorii de credite in franci elvetieni pot cere bancilor reducerea ratelor lunare, conform Legii privind darea in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-06-19 19:13

Detinatorii de credite in valuta, in special in franci elvetieni (CHF), pot cere bancilor de la care au obtinut imprumuturile reechilibrarea contractelor, conform principiului impreviziunii, prin reducerea ratei lunare de plata, daca francul a crescut cu peste 52,6% fata de leu, conform unei prevederi din Legea privind darea in plata considerata legala de Curtea Constitutionala.

Reechilibrarea contractelor de credit poate fi ceruta si daca rata lunara a crescut cu mai mult de jumatate fata de valoarea initiala, in urma majorarii dobanzilor, mai prevede legea.

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional articolul din Legea privind darea in plata care prevede "prezumarea absolută a impreviziunii în ipoteza în care debitorul a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, dar este în continuare executat silit pentru datoria inițială și pentru accesoriile acesteia, neacoperite prin executarea silită a imobilului ipotecat." (vezi aici decizia CCR)

Cu alte cuvinte, cei care au fost executati silit si au mai ramas cu datorii, acestea nu pot fi anulate, asa cum spunea Legea privind darea in plata, initiata de cuplul format din parlamentarul Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea, care este implicat in numeroase procese impotriva bancilor.

Printre bancile cu cele mai multe credite acordate din CHF se regasesc Banca Romaneasca, preluata de Eximbank, sau Raiffeisen Bank.

Conform datelor statistice ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), valoarea creditelor in CHF acordate de banci populatiei se ridica in prezent la echivalentul a 2,5 miliarde lei (591 milioane CHF), ceea ce inseamna aproape 12.000 de credite cu o valoare medie de 50.000 CHF.

Taguri: lege darea in plata  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  darea in plata  banca  

Comentarii

Constantin
Mințiți!
Mințiți în legătură cu art 8 alin 5 pt ca fiind respins pe noua lege rămâne valabil și se aplica pe vechea lege, au și câștigat câțiva care au apelat dar de, voi favorizați băncile și interpretați subiectiv, păcat, puteați mai mult.

Ionut
Valabil și pt creditele în eur
Valabil și pt creditele în EUR din perioada 2006-2007. Cursul este deja mai mare cu peste 53%.

Vasile Coman - Bancherul.ro
darea in plata pentru executari silite
Iata decizia Curtii Constitutionale privind darea in plata pentru executarile silite: Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea reține că art.8 alin.(5) din Legea nr.77/2016 se referă la consumatorul supus unei executări silite a imobilului ipotecat, ipoteză care, din datele existente, nu se regăsește în dosarele conexate. Prin urmare, textul antereferit nu are legătură cu soluționarea cauzei în sensul art.29 alin.(1) din Legea nr.47/1992, astfel încât excepția de neconstituționalitate având acest obiect urmează a fi respinsă ca inadmisibilă. Desigur, revine instanțelor de judecată competența de a stabili cadrul procesual în care se soluționează litigiul dedus judecății, în funcție de stadiul derulării contractului de credit și de data încheierii acestuia, aplicând în mod corespunzător dispozițiile legale specifice fiecărei faze procesuale în parte, împreună cu jurisprudența Curții Constituționale asociată acestora (a se vedea mutatis mutandis Decizia nr.39 din 30 ianuarie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.772 din 7 septembrie 2018, paragraful 256).



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Carduri virtuale pentru clientii BCR

Banca Comercială Română (BCR) anunta ca ofera clientilor optiunea de a-si face si carduri virtuale, nu doar fizice, din plastic. Cardurile virtuale se pot emite si vedea in aplicatia George, fara costuri. Avantajul unui card virtual este, in detalii

Platile instant, posibile la 15 banci

Incepand din 1 octombrie 2024, grupul băncilor care oferă serviciul Plăți Instant clienților săi se extinde cu un nou membru, First Bank, conform unui comunicat Transfond, in care se adauga: Creșterea rapidă și constantă a numărului de utilizatori, în cadrul fiecărei detalii

Banca Transilvania imprumuta 2,5 miliarde euro, cu 5%, pentru proiecte sustenabile

Banca Transilvania a vândut în 25 septembrie 2024 obligațiuni de 700 de milioane de euro, în contextul unei cereri din partea investitorilor de peste 2,5 miliarde de euro, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este a doua oară detalii

BCR ajuta oamenii din Galati afectati de inundatii si dubleaza donatiile

Banca Comercială Română vine în ajutorul persoanelor afectate de inundațiile din județul Galați și implementează mai multe măsuri de asistență, prin donații și sprijin pentru Fundația Comunitară Galați, un ONG local cu peste nouă ani experiență în comunitate, detalii

 



 

Ultimele Comentarii