BANCI | Ultima Ora

Depozitele de pana la 100.000 de euro din bancile din Grecia sau din alte tari europene nu pot fi nationalizate, spune Andrea Enria, seful Autoritatii Bancare Europene

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-05 12:29

Andrea Enria (foto), presedintele Autoritatii Bancare Europene (EBA) a anuntat ca nu a fost informat despre vreun plan privind nationalizarea depozitelor cu valori de peste 8.000 de euro din bancile grecesti, cum a relatat presa.

Am mari indoieli ca vreo institutie sau autoritate publica din cadrul UE sau dintr-un stat membru UE ar putea lua in considerare o astfel de optiune, intrucat ar fi in contradictie cu legislatia europeana iar EBA ar lansa imediat procedurile privind incalcarea normelor UE”, a anuntat Enria intr-un comunicat al EBA.

El mai precizeaza in comunicat ca “legislatia UE protejeaza depozitele grecilor, la fel ca pe cele ale tuturor deponentilor din tarile UE”.

Depozitele din bancile grecesti cu valori de peste 8.000 de euro ar putea suferi un asa-zis "haircut", adica o reducere a valorii acestora cu minim 30%, pentru salvarea bancilor de la faliment, in cazul prelungirii acordului cu troika, a scris ziarul britanic Financial Times, preluat de Reuters, informatie dezmintita atat de asociatia bancilor cat si de ministrul grec de finante.

Conform Directivei privind Schemele de Garantare a Depozitelor (DGS) adoptata in 1994 si modificata in 2014, depozitele in banci sunt garantate in limita a 100.000 de euro in toate tarile din Uniunea Europeana.

“Depozitele garantate sunt explicit excluse in cazul unei proceduri de bail-in. Ceea ce inseamna ca detinatorii depozitelor garantate nu vor suferi niciodata vreo pierdere iar depozitele vor fi intotdeauna protejate pana la limita a 100.000 de euro”, se arata intr-un document explicativ publicat de Comisia Europeana privind aplicarea Directivei Schemelor de Garantare a Depozitelor.

Procedura de bail-in, opusul lui bail-out, a fost introdusa dupa izbucnirea crizei din 2008, cand o serie de state din Europa sau SUA au fost nevoite sa utilizeze fonduri publice din taxele platite de populatie pentru a salva bancile de importanta sistemica de la faliment, intrucat daca ar fi fost lasate sa falimenteze, ar fi provocat pagube mai mari decat costurile salvarii (too big to fail).

Bail-in presupune ca primii care sufera pierderi in cazul salvarii unei banci sunt actionarii acesteia, dupa care urmeaza investitorii institutionali, iar in ultima instanta si deponentii cu depozite negarantate.

Prima tara europeana care a aplicat procedura nationalizarii depozitelor negarantate a fost Cipru, in 2013.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii