BANCI | Analiza

De ce scade numarul tranzactiilor cu case si apartamente

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-23 21:10

Reducerea numărului tranzactiilor pe segmentul rezidential este influentată, atât de faptul că în perioadă verii se vând de obicei mai putine locuinte, cât si de înăsprirea conditiilor de creditare pentru cumpărători, sustine Irina Petrescu, partener în cadrul companiei imobiliare Esop Consulting.

"Ne aflăm într-o perioadă în care scăderea numărului de tranzactii pe rezidentiale este absolut normală, dat fiind faptul că această situatie s-a înregistrat, de fiecare data, în ultimii ani. În perioadă verii se vând de obicei mai putine locuinte în Bucuresti, asa că, înainte de a trage concluzii categorice, ar trebui să vedem cum va arată această situatie în septembrie, când preturile îsi reiau, de obicei, trendul ascendent", a declarat Irina Petrescu, partener în cadrul companiei imobiliare Esop Consulting.

În conditiile în care admitem totusi că există o problemă în privintă vânzărilor de rezidentiale, aceasta mai spune că în acest moment piata imobiliară se confurntă si cu un mare scepticism din partea clientilor. "Pe de o parte, ei nu vor să plătească o sumă pe o locuintă al cărei pret ar putea scădea, iar pe de altă parte, având exemplele câtorva proiecte cu dezvoltatori mai putin seriosi, au dezvoltat o doză de neîncredere între ceea ce cumpără pe hârtie si ceea ce li se oferă la sfârsit", este de părere Irina Petrescu.

Potrivit consultantilor Esop, o altă cauză obiectivă a încetinirii numărului tranzactiilor pe segmentul rezidential este înăsprirea conditiilor de creditare pentru cumpărători. Datorită noilor norme ale BNR, referitoare la conditiile de obtinere a creditului ipotecar, cumpărătorii nu au mai putut obtine finantarea pe care se bazau când au pornit în căutarea unei locuinte.

În paralel, reprezentantii Esop sustin că scăderea usoară înregistrată la pretul apartamentelor vechi - situatie absolut normală pe măsură ce numărul celor noi este în continuă crestere - a lansat atât o serie de ipoteze cât si o serie de sperante prin care clientii se gândesc, prin comparatie, că pretul apartamentelor noi va scădea.

"Sunt si clienti ancorati în realitate care înteleg că, în conditiile în care toate componenetele pretului de vânzare sunt în continuă crestere, pretul total de vânzare nu ar putea scădea. Una dintre marile probleme ale constructiilor, în acest moment, este lipsă fortei de muncă; atât muncitorii cât si specialistii sunt din ce în ce mai putini si, pentru că si acestia să rămână în tara salariile lor sunt din ce în ce mai mari. În plus, în ultima vreme pretul materialor de constructii a crescut alarmant, iar valoarea terenurilor din capitală a fost o poveste îndelung discutată", mai spun cei de la Esop.

Comentarii

Mihai
De ce scade numarul tranzactiilor cu apartamente
Recomand d-nei Irina Petrescu sa cerceteze in detaliu problema, si sa emita comentarii atunci cand va fi capabila sa raspunda la intrebarea "Ce a fost mai intai? Oul sau Gaina?" Si sa poata demonstra raspunsul.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii