BANCI | Educatie financiara

De ce ne trimit bancile pe mana recuperatorilor de datorii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-08 08:41

E ultimul lucru pe care o banca si l-ar dori: sa-si vanda clientii care nu-si mai platesc ratele la credite firmelor de recuperare creante. De ce? Pentru ca in schimbul unei datorii pe care clientul o mai are catre banca, sa spunem de 1.000 de lei, firma de recuperare va fi dispusa sa cumpere respectivul credit neperformant cu doar 100 su 200 de lei, asadar mult mai putin decat suma pe care o banca ar trebui sa o primeasca in mod normal inapoi de la cel caruia i-a acordat creditul.

Si atunci ne intrebam: de ce-si trimit bancile clientii pe mana recuperatorilor? Exista cel putin 2 motive:

1. In primul rand, bancile sunt obligate de autoritatile de supraveghere, respectiv de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa constituie garantii in bani (provizioane) pentru fiecare credit restant.

Volumul provizioanelor se stabileste dupa mai multe criterii, in primul rand dupa numarul de zile de intarziere la rambursarea ratelor.

In cazul in care un client a intarziat cu o plata mai mult de 3 luni, atunci bancile sunt obligate sa puna deoparte din profitul lor o suma echivalenta cu valoarea creditului restant. Cu alte cuvinte, creditul a fost recunoscut neperformant in intregime, ceea ce inseamna ca banca are mici sanse sa mai vada sumele de bani imprumutate.

Totusi, asta nu inseamna ca odata asumata aceasta pierdere, banca trebuie sa renunte la respectivul credit. Bancile sunt obligate de reglementatori din motive prudentiale sa-si acopere potentialele pierderi, intrucat o banca trebuie sa-si mentina un anumit nivel de solvabilitate si lichiditate.

Daca o banca ar fi lasata sa acumuleze prea multe restante, atunci veniturile sale s-ar reduce prea mult si nu ar mai putea functiona eficient, fiind chiar in pericol sa nu-si mai poata achita propriile obligatii, adica sa plateasca, la randul sau, dobanzi pentru depozitele atrase de la populatie sau efectueze diverse plati ordonate de clienti. Adica sa devina insolvabila.

Iar intrucat bancile nu sunt lasate sa stea prea mult cu datoriile neincasate, adica nu mai mult de 3 luni, atunci acestea sunt obligate sa recurga la mijloace mai eficiente de recuperare decat ar face-o singure. Si astfel am ajuns la al doilea motiv.

2. Administrarea datoriilor si recuperarea acestora este o treaba dificila, care necesita oameni, resurse, timp.

Din acest motiv au aparut firmele care ofera servicii de recuperare a datoriilor, care se ocupa doar cu acest lucru, fiind asadar mai eficiente decat o banca in acest domeniul.

Asadar, bancile au si cheltuieli suplimentare cu creditele neperformante, aferente administratii aestora, nu doar cele aferente datoriilor acumulate. Dar dincolo de cheltuieli, este vorba de timpul si numarul angajatilor pierduti pentru aceasta activitate, in loc sa se ocupe cu activitatea curenta a unei banci, precum acordarea de credite, atragerea de depozite, plati si alte servicii.

De aceea, pentru o banca ar putea sa fie mai avantajos sa colaboreze cu o firma de recuperare crente, in diverse stadii ale datoriilor, nu doar in cazul celor cu intarzieri mari, de peste 90 de zile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii