BANCI | Analiza

Danske Bank: Romania se confrunta cu dezechilibre periculoase

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-16 18:18

România, alãturi de statele baltice si de Bulgaria, se aflã într-o zonã periculoasã în cazul a sapte din cei 11 indicatori principali folositi de Danske Bank pentru a evalua starea economiilor din zece tãri din Europa Centralãsi de Est, aratã o analizã publicatã de banca danezã.

România se confruntã cu dezechilibre periculoase, generate de un ritm nesustenabil de crestere economicã, care atrage riscuri de supraîncãlzire, reiese din analiza Danske Bank. Alti factori de pericol sunt inflatia ridicatã, deficitul de cont curent mare, moneda supraevaluate, ritmul prea înalt de crestere a creditãrii, balanta comercialã externã puternic deficitarã si dobânda de politicã monetarã prea micã.

România stã bine doar în cazul a trei parametri, care constau în ponderea redusã a creditului neguvernamental în produsul intern brut (PIB), rezervele valutare suficient de mari si deficitul bugetar redus, mai considerã specialistii de la Danske Bank.

Pentru România, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia, Danske Bank sustine cã existã "un risc din ce în ce mai mare pentru o aterizare fortatã a economiei", care poate aduce aceste state într-un "impas financiar".

În privinta cresterii economice, primul criteriu al evaluãrii, institutia vede în continuare riscuri de supraîncãlzire pentru o serie de state, printre care si România. Aceste riscuri sunt semnalate de "adâncirea deficitelor de cont curent, accentuarea inflatiei si a presiunile dinspre cresterile salariale". Statele care sunt pozitionate de Danske în zona "rosie", cu gradul cel mai ridicat de risc, printre care se aflã si România, "au înregistrat, în ultimul an, cresteri salariale de peste 10%".

"O crestere prea rapidã se poate sfârsi oricând dramatic, printr-o frânare bruscã a avansului si potentiale probleme financiare", se spune în analiza bãncii daneze.

În privinta ritmului de crestere a creditelor, Danske avertizeazã cã "avansul în statele baltice si România pare greu de justificat pe baza principalelor conditii economice".

Referitor la ratele dobânzilor, România mai are de asemenea de lucru. "Ratele dobânzilor real-negative (dobânzi mai mici decât rata inflatiei n.r.) sunt nesustenabile pe termen lung. Urcarea acestora se poate face prin temperarea inflatiei sau cresterea ratelor nominale ale dobânzilor, ambele mãsuri putând încetini avansul economiei", mai sustin expertii de la Danske Bank.

Din punctul de vedere al raportului rezervelor valutare la importuri, România si Bulgaria sunt singurele state din regiune care se aflã "într-o zonã sigurã". Acest criteriu este, însã, mai relevant pentru statele cu un curs fix (consiliu monetar), precum Bulgaria sau Þãrile Baltice, decât pentru cele cu curs de schimb liber, precum România, Ungaria sau Polonia, explicã analistii Danske.

Pentru tãrile în care dezechilibrele au ajuns prea mari - România, Bulgaria, Þãrile Baltice si, mai nou, Slovacia - analistii de la Danske Bank recomandã investitorilor care au sau vor sã facã plasamente sã se protejeze de riscuri prin instrumente de hedging.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii