BANCI | Stirea Zilei

DAE la creditele ipotecare a scazut cu o jumatate de punct, dupa inlocuirea ROBOR cu IRCC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-27 22:11

Dupa inlocuirea ROBOR cu noul Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) in calculul dobanzilor variabile pentru creditele ipotecare in lei, costul total al acestor imprumuturi, exprimat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda cat si comisioanele, a scazut cu o jumatate de punct, de la 7% in aprilie la 6,5% in luna mai, conform calculelor Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci.

Scaderea dobanzii a fost determinata de doi factori:

1. In timp ce majoritatea bancilor au ales sa majoreze marja fixa din componenta dobanzii, pentru a compensa reducerea cu aproape un punct a indicelui IRCC fata de ROBOR, altele au lasat marja neschimbata.

2. Bancile au luat in calcul si situatia concurentei din piata, nu doar modificarea indicelui, astfel ca unele banci care aveau dobanzi mai mari au lansat oferte promotionale cu dobanzi mai mici, in timp ce altele chiar au scazut marja fixa de dobanda.

Astfel, cinci banci au decis sa mentina marja fixa de dobanda, odata cu inlocuirea ROBOR cu IRCC: Raiffeisen Bank, Unicredit, CEC Bank, Garanti Bank si Banca Romaneasca.

De cealalta parte, un numar de sase banci au majorat marja fixa: BCR, BRD, ING, Alpha Bank, Credit Europe Bank si Libra Bank.

Pe de alta parte, unele banci, precum BCR si Unicredit, care au redus usor dobanda fixa valabila in primii ani de creditare.

Iar Banca Transilvania (BT), cea mai mare din Romania, a decis sa lanseze o promotie cu dobanzi mai reduse, prin diminuarea marjei fixe cu o jumatate de punct, la 3,25%, pentru creditul ipotecar standard, in plus fata de scaderea ca aproape un punct a indicelui IRCC, astfel ca dobanda scade in total cu un punct si jumatate.

Cu aceasta oferta, BT urca pe locul trei in topul celor mai ieftine credite ipotecare, cu o DAE de 5,935 pe an, dupa creditul ipotecar al CEC Bank, cu o DAE de 5,52% si cel de la Banca Romaneasca, cu 5,82%.

La polul opus, cele mai scumpe credite ipotecare le gasim la BRD, singura banca din Romania care ofera o dobanda fixa pe toata perioada de creditare, de 8,16% si DAE de 9,17%, Raiffeisen si Alpha Bank, ambele cu DAE de 6,90%.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii