BANCI | Analiza

Cursul valutar la o luna dupa Brexit: leul s-a apreciat cu 7 bani fata de euro si cu 50 de bani fata de lira sterlina, dar s-a depreciat fata de dolar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-25 22:01

Dupa votul pentru Brexit din 23 iunie, leul a inregistrat in ziua urmatoare o depreciere minora, care nici macar nu a atras atentia BNR, dupa cum a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, iar ulterior moneda nationala, ca de altfel si cele din tarile vecine, s-a apreciat constant atat fata de euro, cat mai ales fata de lira sterlina, cum e si firesc, dar s-a depreciat fata de dolarul american (USD).

Astazi, leul a ajuns la un curs perfect, de 4,4444 lei pentru un euro,cel mai redus nivel din acest an, cu 7 bani mai putin (1,5%) fata de nivelul inregistrat in ziua Brexit-ului (4,5179).

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a precizat ca evolutia leului este in concordanta cu valutele din regiune. (vezi aici detalii)

Fata de lira sterlina (GBP), cursul de schimb publicat de BNR indica o apreciere destul de insemnata, de peste 50 de bani (9,6%), de la 5,8884 lei in 23 iunie la 5,3194 in 25 iulie.

De ce se apreciaza leul si valutele din regiune? Pentru ca, de regula, atunci cand are loc o criza intr-una din tarile europene sau chiar din alte regiuni, investitorii se retrag din acele piete si isi muta investitiile in asa-zisele piete emergente, cum este cea din Estul Europei, cu potential de castiguri mai mari.

Leul a pierdut insa teren fata de dolarul american, care a profitat de pe urma crizei iesirii Angliei din Uniunea Europeana: cursul USD/RON a crescut cu 7 bani (1,9%), de la 3,9699 lei in 23 iunie la 4,0459 o luna mai tarziu.

Dolarul este favorizat si de politica monetara a bancii centrale americane, Federal Reserve, care urmeaza sa majoreze dobanzile, atragand astfel capitaluri din tarile emergente.

Cursul dolar/leu a crescut asadar putin mai mult decat a scazut cursul euro/leu, dar cum economia Romaniei este euroizata, se poate spune ca am castigat mai mult decat am pierdut.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Federal Reserve (Fed)  descoperit de cont  curs de schimb valutar  Ferratum  curs EURO/RON  reclamatie Vodafone  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii