BANCI | Stirea Zilei

Cursul leu/euro atinge maximul istoric, din cauza tensiunilor politice si a flexibilitatii mai mari permise de BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-13 23:05

Cursul de schimb valutar leu/euro a atins astazi un maxim istoric inregistrat in statisticile BNR, de 4,6495 lei, pe fondul intensificarii tensiunilor politice, dupa ce DNA a anuntat ca-l ancheteaza pentru fapte de coruptie pe Liviu Dragnea, presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, iar Guvernul a adus schimbari importante Codului Fiscal, contestate puternic de partidele de opozitie, mediul de afaceri, sindicate, mass-media.

Cursul a inceput o crestere abrupta de saptamana trecuta, dupa ce marti, 7 noiembrie, guvernatorul Isarescu a spus ca BNR va schimba politica de curs, permitand o mai mare flexibilitate a acestuia, pentru ca banca centrala sa se concentreze asupra stabilitatii dobanzilor. (vezi aici detalii)

Cursul de schimb a reactionat mult mai puternic la tensiunile politice comparativ cu Bursa, care a scazut marginal astazi, cu 0,42%, astfel ca se poate presupune ca declaratiile guvernatorului Isarescu privind flexibilitaea mai mare a cursului au jucat un rol important in evolutia monedei nationale.

Imediat dupa declaratia guvernatorului, leul, care oricum “se zbatea”, datorita interventiilor BNR, sub pragul de 4,6 lei/1 euro inca de la inceputul lunii septembrie, inainte de urcusul dobanzilor din piata interbancara, a inceput sa creasca puternic iar in urmatoarele patru zile lucratoare a pierdut 1,1% din valoare fata de euro, de la 4,5968 lei/1 euro cat era marti, la 4,6495 lei/1 euro astazi.

Cresterea cursului din ultimele patru zile are loc si in contextul modificarilor din Codul Fiscal contestate viguros de opozitia politica, dar si de mediul de afaceri si de sindicate, in special in privinta trecerii contributiilor sociale de la angajat la angajator sau diminuarea contributiei la fondurile private de pensii.

Faptul ca deprecierea leului are cauza exclusiv interne este demonstrat si de evolutia monedelor din regiune, care nu inregistreaza aceeasi tendinta. De exemplu, zlotul polonez s-a apreciat fata de euro in aceeasi perioada a ultimelor patru zile lucratoare, cand leul a avut o depreciere puternica: de la 4,2397 zloti/1 euro cat era marti, cursul zlotului a scazut la 4,2352 zloti/1 euro astazi.

Cursul a urcat peste nivelul din 2012, cand a fost suspendat presedintele Basescu

Nivelul leului de astazi este cel mai ridicat din istoria statisticilor BNR.

Un nivel apropiat, de 4,6481 lei/1 euro, a fost atins in 3 august 2012, in timpul unuia dintre cele mai mari scandaluri politice de dupa 1990, cand presedintele Basescu a fost suspendat temporar din functie in urma unui conflict cu partidul la putere, PSD si cu guvernul Ponta.

Basescu a fost suspendat de Parlament in 6 iulie 2012, iar decizia a fost validata printr-un referendum din 29 iulie 2012, care insa a fost anulat de Curtea Constitutionala pentru ca nu a intrunit cvorumul necesar, adica nu s-au prezentat peste 50% dintre cei cu drept de vot, desi majoritatea celor care au votat au ales suspendarea.

In primavara aceluiasi an, BNR l-a detasat la Ministerul Finantelor pe prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, in vederea pregatirii unui nou acord cu FMI pentru perioada 2013-2105, dar fara finantare, cum am fost cel din 2009, ci de tip preventiv, anuntat la finalul lunii iulie 2012, chiar inaintea zilei referendumului pentru suspendarea lui Basescu.

Scandalul s-a finalizat insa la finalul lunii august, dupa invalidarea referendului de catre Curtea Constitutionala, in 21 august 2012, Basescu revenind la Palatul Cotroceni.

Cursul leu/euro a crescut atunci de la 4,44 lei/1 euro cat era la inceputul lunii iulie 2012, inaintea suspendarii lui Basescu de catre Parlament, la 4,64 lei/1 euro in 3 august, dupa referendumul de confirmare a suspendarii, asadar leul s-a depreciat, pe parcursul unei luni, cu 4,5%, adica 20 de bani.

La finalul lunii august, insa, dupa ce Curtea Constitutionala a anulat referendumul iar Basescu s-a intors la Cotroceni si tensiunile politice s-au aplanat, cursul a revenit la 4,45 lei, adica aproape de nivelul anterior.

Isi va reveni cursul?

Ramane de vazut, asadar, daca si de data aceasta cursul isi va reveni dupa ce se vor atenua atat tensiunile politice, cat si cele de pe piata monetara, unde in ultima vreme a aparut un deficit de lichiditate, care a dus la cresterea brusca a dobanzilor ROBOR.

BNR a fost prinsa pe nepregatite de cresterea rapida ROBOR de la finalul lunii septembrie, ea pregatind o revenire mult mai lina a dobanzilor, care sa dea semnalul inceperii noului ciclu de intarire a politicii monetare.

Guvernatorul Isarescu a explicat ulterior ca majorarea dobanzilor s-a produs din cauza aspirarii din piata bancara a unor fonduri importante de catre Trezoreria statului, datorita unor incasari mult mai mari decat de obicei. Evaporarea leilor a speriat, din nou trezorierii bancilor, astfel ca acestia au majorat dobanzile.

Dar in ciuda dobanzilor mari si a deficitului de lichiditate, cursul a continuat sa creasca, dupa ce guvernatorul a precizat ca BNR isi schimba politica in privinta cursului, urmand sa-i permita o mai mare flexibilitate, pentru a putea avea un control mai ferm al lichiditatii, in vederea mentinerii dobanzilor din piata in jurul dobanzii de politica monetara.

De ce a decis BNR sa laxe mai flexibil cursul tocmai acum?

Se ridica insa intrebarea: de ce a decis BNR sa schimbe politica de curs tocmai acum, cand exista o presiune puternica de ceva timp atat asupra dobanzilor, cat si a cursului?

Probabil tocmai din acest motiv: a prins momentul potrivit cand cursul poate sa creasca in acelasi timp cu dobanzile, astfel incat in momentul in care lichiditatea va reveni in piata, in urmatoarea perioada, BNR sa o poata drena, pentru a mentine sus dobanzile, vanzand valuta la un curs bun.

Guvernatorul a precizat ca Ministerul Finantelor a mentinut si la inceputul acestei luni in conturile BNR lichiditatile excesive atrase din piata la finalul lunii septembrie, urmand ca in decembrie, cum fac guvernele in fiecare an, sa efectueze cheltuieli importante. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii