BANCI | Interviu

Cum si-a majorat Eximbank profitul de 5 ori in primul trimestru din acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-14 18:54

EximBank si-a majorat de cinci ori profitul net in primul trimestru din acest an, la aproape 35 de milioane de lei, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, in principal datorita reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante si vanzarea de titluri de stat, dar si prin cresterea volumului de credite si implicit a veniturilor din dobanzi.

“Principalii factori de influenta in cresterea profitului net au fost majorarea rezultatului din tranzactii cu titluri de stat ca urmare a fructificarii conditiilor favorabile de pe piata, precum si reducerea costului riscului, indusa de imbunatatirea calitatii creditelor”, a declarat, pentru Bancherul.ro, seful EximBank, Traian Halalai (foto).

Astfel, ca urmare a imbunatatirii calitatii creditelor, provizioanele au scazut in 2015 cu 2,5 milioane de lei comparativ cu un cost de 11 milioane de lei in aceeasi perioada a anului precedent. Mai mult, in primul trimestru al anului 2015 s-au realizat recuperari din credite scoase in afara bilantului de 2.5 mil lei, fara a avea astfel de venituri in T1 2014, adauga presedintele EximBank.

Banca de stat, care urmeaza sa-si dezvolte activitatea ca banca de dezvoltare, conform unei legi adoptate recent de Guvern, cu scopul de a sustine mari proiecte de infrastructura si cofinantari euroopene, a reusit sa-si majoreze si venitul net din dobanzi, cu 1,4%, pe fondul majorarii expunerii din creditare, coroborata cu orientarea spre surse de finantare mai ieftine.

“In primul trimestru al acestui an, expunerile nou create sunt mai mari cu 7% fata de perioada similara din 2014. Totodata, ca urmare a eforturilor constante ale bancii de dezvoltarea a portofoliului, expunerea totala a crescut cu 29% la 31 martie 2015, fata de 31 martie 2014”, precizeaza Halalai.

Eximbank are o rata a adecvarii capitalului de 65%, mult mai ridicata fata de media sistemului bancar, de 17%. Cum explica acest lucru seful bancii?

“EximBank este o banca bine capitalizata dar si cu o politica prudentiala de piata, astfel incat orientarea plasamentelor are in vedere un grad controlat de concentrare a expunerilor si o categorie de clientela cu buna acoperire la risc si care corespunde criteriilor clare de eligibilitate reglementate intern”, spune Traian Halalai.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii