BANCI | Stirea Zilei

Cum se aplica taxa bancara in Europa: in Romania este cu mult mai mare decat in alte tari, de opt ori peste media europeana si singura legata de dobanzi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-16 22:26

Taxa de 1,2% pe an din activele bancilor romanesti este de aproape trei ori mari mare decat cea din Polonia, de 0,44%, de sase ori mari ridicata decat in Ungaria, unde e 0,20%, si de opt ori mai mare fata de media de 0,15% in restul celor 14 tari europene in care se aplica, conform analizelor si informatiilor pe aceasta tema sintetizate de Bancherul.ro.

Se poate spune, asadar, ca taxa bancara din Romania, daca se va aplica in actuala forma, este exagerat de mare fata de nivelurile aplicate in alte tari din Europa.

De asemenea, taxa este disproportionata si raportata la profitul estimat al bancilor in urmatorii ani, astfel incat, conform analizei de impact al BNR, aceasta va provoca pierderi sistemului bancar, ceea ce ar putea afecta nu doar stabilitatea financiara, ci si economia, prin reducerea creditarii si cresterea dobanzilor.

In plus, taxa bancara din Romania este originala in Europa prin faptul ca este raportata la nivelul indicilor de dobanda ROBOR, pe cand in toate celelalte state taxa se aplica doar la nivelul activelor sau pasivelor, indiferent de evolutia dobanzilor.

Legarea taxei bancare de ROBOR afecteaza politica monetara a BNR, dat fiind ca ROBOR-ul este principalul instrument de transmisie a dobanzii de referinta, astfel ca implicit ar putea fi pusa in pericol si capacitatea BNR de a tine in frau inflatia, dupa cum a atentionat conducerea bancii nationale. (vezi aici detalii)

Cum se aplica taxa pe banci in alte tari

Ungaria

In Ungaria, taxa pe banci a fost introdusa inca din 2010. Exista doua niveluri ale taxei: 0,15% pentru activele (bilantul) de la finalul anului cu o valoare de pana la aproximativ 190 milioane de dolari si 0,53% pentru valorile mai ridicate ale bilantului.

Taxa principala, pe valorile mai mari ale activelor, a fost diminuata treptat, la 0,31%, apoi la 0,21% iar din acest an va fi de 0,20%, in timp ce taxa de baza, de 0,15%, a ramas neschimbata.

Polonia

In Polonia, taxa a fost introdusa in februarie 2016, este de 0,0366% lunar, asadar 0,44% pe an din activele totale cu valori de peste 4 miliarde zloti si nu se deduce din profit.

Slovacia

In Slovacia, taxa pe banci a fost introdusa in 2012, in valoare de 0,4% pe an din pasivele bancilor, din care se scad fondurile proprii si imprumuturile subordonate. Ulterior, taxa a fost injumatatita la 0,2% pe an.

Austria

In Austria, taxa bancara a fost introdusa in 2011, cu trei niveluri: 0% pentru activele de pana la 1 miliard de euro, 0,055% pe an pentru activele de pana la 20 miliarde euro si 0,085% din activele cu valori de peste 20 miliarde euro.

Germania

In Germania, taxa bancara a fost introdusa tot in 2011 si, la fel ca in Austria, a fost diferentiata in functie de nivelul activelor, nivelul taxei fiind intre 0,020% pe an pentru active de peste 300 milioane euro pana la 0,060% pentru active mai mari de 300 miliarde euro, media fiind de 0,04% pe an.

Comentarii

Isa
Lacomia infractorilor
Lacomia infractorilor sa nu-si piarda functiile grase la viitoarele alegeri i-a facut sa ia decizii naziste: asa vom avea 2-3 falimente bancare la anul si vom trage in jos dupa noi toata economia Europei....

Viza
Vom avea un ROexit smuls
Adica vom fi rejectati din UE din cauza prostiei noastre. O tara condusa de un nazist nu are ce cauta in Europa.

Mama lui Isa
Ma amuza cat de multi prosti haladuiesc pe plaiurile mioritice
Isa , puna mama memoratorul la contributie , numai fi tipic romanul oligofren care spune tampenii , taxa pe lacomie este foarte buna si inca prea mica , scopul ei este sa reduca lacomia bancilor care folosesc dobanzile ( mai mari cu mult decat media UE) pentru a-si creste rantabilitatea capitalurilor, dealtfel daca aveai o minima inteligenta puneai dracu mana si citeai si celelalte articole de pe acelasi site in care spun cu date statistice ca rata de rentabiitate a capitalorilor sistemului banca romanesc r este cel mai mare din europa de 3 ori mai mare decat media europeana in conditiile in care impozitul pe profit la noi este mult mai mic decat media UE si astfel bancile obtin rate ale profiturilor de 3-4 ori mai mari decat in tarile dezvoltate oferind salarii de 7-8 ori mai mici decat tarile dezvoltate si platind taxe pe profit de 3-4 ori mai mici decat in tarile democratice iar in final scotand banii din economia romaneasca. Si nu am vb deloc de mascarea profiturilor care accentueaza simai mult situattia asta de cacao pt economia romaneasca



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii