BANCI | Stirea Zilei

Cum a influentat dobanzile la credite noul indice IRCC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-02 21:50

Aplicarea, de la 1 aprilie 2019, a noului Indice pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care a inlocuit ROBOR, la presiunile fostului grup extremist populist Dragnea-Valcov din cadrul partidului de guvernamant, PSD, nu a avut nicio influenta asupra dobanzilor la creditele populatiei.

In ciuda faptului ca valoarea IRCC, 2,36%, a fost cu un punct mai mica decat ROBOR la 3 luni, 3,36%, in prima luna de aplicare (aprilie 2019), dobanzile la creditele ipotecare noi, cele mai afectate de noul indice, au ramas aproape nemodificate, la 6,15%, fata de 6,11% in luna anterioara, martie, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In urmatoarea luna, in mai, costul creditelor pentru locuinte (Dobanda Anuala Efectiva), a scazut putin, la 5,84%, iar in iunie pana la 5,57%, asadar cu o jumatate de punct (0,54 puncte procentuale) fata de nivelul din martie, inainte de aplicarea IRCC.

In acelasi interval (aprilie-iunie) de aplicare a IRCC, dobanzile la creditele noi pentru consum, mai putin influentate decat cele pentru locuinte de noul indice, pentru ca majoritatea au dobanzi fixe, a scazut de la 10,97% in martie la 10,57% in iunie, asadar cu 0,4 puncte procentuale.

Scaderea dobanzilor cu doar o jumatate de punct, fata de un IRCC cu un punct sub nivelul ROBOR, se explica prin faptul ca cele mai multe banci au majorat marja fixa care face parte, alaturi de indicele IRCC, din dobanda variabila la credite.

In cazul creditelor vechi (in sold), la care nu se aplica automat noul indice IRCC, ca in cazul creditelor noi, ci doar la cererea clientilor bancilor, dobanzile dobanzile au ramas nemiscate, la 7,9%, de la inceputul anului si pana acum, in conditiile in care ROBOR-ul a fost foarte stabil.

Astfel, media ROBOR la 3 luni a fost in jurul a 3,1% in primele opt luni ale acestui an.

Dupa ce IRCC a crescut de la 2,36% la 2,63%, in trimestrul doi al acestui an (iulie-septembrie), DAE la creditele ipotecare a urcat si el usor, de la 5,57% in iunie la 5,7% in iulie si august.

In schimb, DAE la creditele pentru consum a scazut in iulie la 10,29%, pentru a urcat iar, la 10,60% in august, nivel apropiat de cel din iunie.

In concluzie, fata de nivelul din martie, inainte de introducerea IRCC, DAE la creditele pentru locuinte a scazut la 5,70% in august, de la 6,11%, deci cu 0,41 puncte procentuale, iar DAE la creditele pentru consum s-a micsorat cu 0,37 puncte, de la 10,97% in martie la 10,60% in august.

In acelasi interval, ROBOR la 3 luni a scazut in medie cu 0,8 puncte procentuale, de la 3,16% in martie la 3,08% in aprilie.
Dobanda la creditele firmelor, care a ramas dependenta in continuare de ROBOR, a scazut, in schimb, mai mult, cu 0,69 puncte procentuale, de la 6,27% in martie la 5,58% in august.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii