BANCI | Ultima Ora

Criza din Grecia (live-text): ministrul german de Finante admite ca Grecia are nevoie de o restructurare a datoriei (debt relief), dar nu i se poate sterge din datorii (haircut)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-09 22:27

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante, admite ca datoria Greciei are nevoie de o restructurare (debt relief) pentru a fi sustenabila. El insa a exclus posibilitatea unui haircut, adica o reducere a datoriei, dupa cum cer grecii, intrucat acest lucru nu este permis de tratatul UE.

Declaratia a fost facuta cu cateva ore inainte de termenul stabilit de liderii zonei euro, vineri dimineata la 8,30, pentru ca guvernul grec condus de Alexis Tsipras (foto) sa prezinte oferta de masuri de reforme economice impuse pentru aprobarea unui nou ajutor financiar care sa salveze tara de la faliment si implicit iesirea din zona euro.

Termenul nu va fi insa respectat, intruca propunerile de reforma ale lui Tsipras vor trebui mai intai adoptate de parlamentul grec, in cursul zilei de vineri, care va trebui sa ofere guvernului sprijin politic pentru ca reformele sa poata fi apoi implementate.

Schaeuble confirma astfel atat declaratia sefei FMI, Christine Lagarde, care spunea ca Greciei trebuie sa i se restructureze (reesaloneze) datoria pentru ca aceasta sa devina sustenabila (adica sa poata fi rambursata), cat si a sefei lui, cancelarul german Angela Merkel, care a spus ca este exclus un haircut, adica o reducere a datoriei, intrucat ar incalca tratatul UE.

De altfel, cele doua concepte (debt relief si haircut) sunt deseori confundate atat in presa locala cat si in cea internationala, de unde se nasc confuzii de intelege a ideii de baza, si anume ca o datorie nu poate fi iertata, adica redusa, ci doar restructurata sau reesalonata, prin reducerea dobanzii sau prelungirea perioadei de creditare.

Uneori, identificarea celor doua concepte este facuta intentionat de catre cei interesati sa profite de pe urma iertarii datoriilor, precum datornicii sau avocatii lor. O stim prea bine din procesele dintre banci si clienti din Romania sau din dezbaterile din Parlament privind diverse proiecte de lege, precum conversia creditelor in CHF, unde politicieni si avocati sustin ideea populista de iertare a datoriilor prin conversia la cursul istoric, in timp ce bancile reclama faptul ca scutirea de datorii incalca legile, inclusiv dreptul de propritate, principiul fiind acela ca o datorie trebuie rambursata, dar fara a exclude variantele de reesalonare sau restructurare a creditelor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii