BANCI | Analiza

Criza bancara din Bulgaria s-a incheiat. Autoritatile au dat vina pe cativa raspandaci de zvonuri, dar adevaratele cauze au fost criza politica, slaba guvernanta si coruptia din sanul bancii centrale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-02 16:44

Banca centrala a Bulgariei a anuntat ca a reusit sa depaseasca o iminenta criza bancara creata de “atacuri criminale organizate” care au raspandit zvonuri printre clientii a doua mari banci cu capital local, determinandu-i sa retraga sume mari de bani si punand astfel in dificultate respectivele banci: prima, Corpbank (KTB), a fost inchisa in urma cu doua saptamani, urmand a fi nationalizata, iar a doua, Fibank, fiind salvata peste weekend-ul trecut cu lichiditati oferite de banca centrala si dupa aprobarea unui ajutor de stat de 1,7 miliarde de catre Comisia Europeana.

Si premierul bulgar Plamen Oresharski a declarat ieri in Parlament ca sectorul bancar a reusit sa depaseasca cu bine criza, fara a se recurge la ajutorul de stat pus la dispozitie in caz de urgenta. El a precizat, de asemenea, ca nu au fost retrageri masive de lichiditati din banci, cu exceptia celor doua atacate de deponenti.

Iata comunicatul Bancii Nationale a Bulgariei din 30 iunie:

Dragi colegi,

Conform datelor disponibile la sfârșitul zilei, tensiunile de vineri, cauzate de atacul criminal organizat împotriva unor bănci bulgare au fost deja depășite la sfârșitul zilei de afaceri. Ca urmare a măsurilor luate, sectorul bancar din Bulgaria a revenit la funcționarea sa normală.

Profitam de ocazie pentru a mulțumi tuturor instituțiilor de stat, forțelor politice, mass-media și publicului bulgar in general pentru înțelegere și sprijin.
Reiteram nevoia de judecată sobra și atentă în fiecare declarație publică despre sistemul bancar din Bulgaria.

Actiunile Fibank, banca listata la Bursa din Sofia, au recuperat in ultimele doua zile pierderile de 25% suferite in timpul atacului deponentilor, iar indicele Sofix al bursei bulgare a urcat marti cu aproape 6 procente.

Autoritatile au dat vina pe cativa oameni care ar fi raspandit zvonuri false

Bulgaria a fost in pragul unei crize bancare dupa atacul deponentilor asupra celor doua banci mari, a 3-a si a 4-a ca marime din tara, si se pare ca numai ajutorul financiar de 1,7 miliarde de euro aprobat luni de Comisia Europeana, chiar in timp ce oamenii stateau la cozi pentru a-si retrage bani din Fibank, a calmat spiritele.

Si Comisia Europeana a precizat, intr-un comunicat, ca Fibank a fost victima unor indivizi care au atacat banca prin raspandirea de mesaje catre clientii acesteia, pe care i-au indemnat sa-si retraga depozitele.

Clientii Fibank au retras vineri, in doar cateva ore, nu mai putin de o jumatate de miliard de euro, in ceea ce parea un perfect “atac al deponentilor” aparut ca efect al contagiunii dupa raspandirea zvonurilor ca si aceasta banca, controlata de doi finantisti locali, ar avea probleme de solvabilitate.

Politia bulgara a anuntat ca a arestat cateva persoane acuzate ca au raspandit respectivele zvonuri prin mesaje SMS, prin e-mailuri si retelele sociale, persoane care ar fi avut mari datorii la Fibank.

E bine de stiut, astfel, ca in cazul in care o banca intra in faliment, cei care au credite la respectiva banca nu scapa de datorii, ci vor trebui sa le achite in continuare, in aceleasi conditii, la o alta institutie care se va ocupa de lichidarea sau revigorarea bancii cu probleme.

De ce a aparut criza bancilor in Bulgaria

Banca centrala si autoritatile din Bulgaria invoca un asa-zis atac criminal organizat care ar fi provocat atacul deponentilor si iminenta criza banca din Bulgaria, insa adevarul este altul.

Problemele celor doua banci au aparut din cauza scandalului politic in care a fost implicata una dintre banci, Corpbank, care a si fost inchisa, de altfel, de banca centrala, precum si in contextul anchetarii chiar a viceguvernatorului responsabil cu supravegherea. Asa-zisul atac criminal este, asadar, de ochii lumii.

Criza bancara din Bulgaria s-a iscat pe fondul unei crize politice starnite la inceputul lunii trecute, cand Comisia Europeana si-a exprimat rezervele cu privire la proiectul conductei de gaze Southstream prin Bulgaria, proiect sustinut de Rusia pentru evitarea transportului de gaze prin Ucraina.

De asemenea, agentia de rating Standard&Poors a scazut, in 13 iunie, ratingul tarii la BBB-, identic cu al Romaniei, din cauza instabilitatii politice, a lipsei reformelor structurale si slaba guvernanta.

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a convocat, in urma cu trei zile, alegeri anticipate pentru 5 octombrie, cu 3 ani inainte de termenul programat initial pentru urmatoarele alegeri parlamentare, actualul parlament bulgar urmand a fi dizolvat in 6 august.

De altfel, caderea primei banci bulgare, Corpbank (KTB), controlata de un mogul local, Tsvetan Vassilev, a fost cauzata tot de un scandal politic, mai precis de implicarea unui deputat al minoritatii turce, parte a coalitiei de guvernamant, alaturi de socialisti. Acesta era, se pare, unul dintre cei mai importanti clienti ai bancii, decizand sa retraga fonduri importante din aceasta dupa ce s-a certat cu patronul bancii.

Iar bomboana de pe coliva a fost pusa de stirea privind anchetarea viceguvernatorului bancii centrale a Bulgariei responsabil cu supravegherea, se pare tocmai pentru modul in care a supravegheat respectiva banca a mogulului local. (Vezi aici detalii)

Ce ar fi trebuit sa faca banca centrala?

In contextul acestei situatii delicate a tarii, autoritatile de supraveghere ar fi trebuit sa fie cu ochii in patru si sa evite orice problema ar fi avut bancile, intrucat exista un risc mare de contagiune.

Ceea ce nu s-a intamplat. Banca centrala a inchis prima banca ce s-a confruntat cu scandalul politic, Corpbank, implicand astfel un risc de contagiune, iar ulterior, pe parcursul urmatoarei saptamani, nu a stiut cum sa gestioneze zvonurile cu privire la stabilitatea sistemului bancar, in primul rand prin transparenta si comunicare, astfel ca a doua banca a cazut victima atacului deponentilor.

Asa cum spune seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, criza bancilor bulgaresti a aparut si din cauza faptului ca nu a exista suficienta transparenta cu privire la situatia reala a acestora, dar si in contextul in care unele banci aveau probleme ascunse create de creditele neperformante.

Opinie impartasita si de Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Centrale a Austriei. Acesta spune ca sistemul bancar din Bulgaria are o buna capitalizare, asadar nu este o problema de sistem, ci doar a anumitor banci. “De fapt, vedem ca depozitele din bancile cu probleme se muta in bancile austriece din Bulgaria”, a declarat Nowothny, citat de Reuters.

S&P: Criza bancara din Bulgaria, efect al slabei guvernante

Agentia de rating Standard&Poors merge si mai departe, spunand ca recenta criza bancara din Bulgaria are radacini mai adanci, legate de lipsa reformelor structurale, intr-un context politic fragil si de slabiciunile institutiilor din aceasta tara.

S&P a anuntat ieri ca "atacul deponentilor asupra celor doua banci bulgaresti a fost in parte consecinta unei slabe guvernante si a unei eficiente institutionale reduse”.

Agentia de rating, care la inceputul lunii trecute a diminuat ratingul Bulgariei la doar o treapta deasupra categoriei “junk”, a emis ieri un comunicat in care spune ca nu va scadea si mai mult ratigul Bulgariei din cauza crizei bancare, intrucat autoritatile au reusit sa evite riscul de contagiune iar Comisia Europeana a aprobat utilizarea de catre statul bulgar a unei linii de creditare de urgenta pentru sectorul bancar.

Agentia de rating mai avertizeaza ca instabilitatea politica a tarii nu va permite nici in perioada urmatoare implementarea reformelor structurale de care tara are nevoie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii