BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi acordate de banci sunt in scadere, dar se mentin peste nivelul de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-30 22:39

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au scazut in septembrie pentru a treia luna consecutiv, pe fondul cresterii dobanzilor si a masurilor prudentiale in privinta creditarii anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cu toate acestea, volumul de noi credite in lei acordate de banci in septembrie a ramas peste nivelul din aceeasi luna a anului precedent, dar sub cel din septembrie 2016, conform statisticilor BNR.

Astfel, valoarea creditelor noi in lei s-a ridicat la 5,2 miliarde lei in septembrie, fata de 5,4 miliarde lei in august, 5,8 miliarde lei in iulie si 5,9 miliarde lei in iulie.

In septembrie, anul trecut, valoarea creditelor noi in lei a fost de doar 5 miliarde lei, insa in septembrie 2016 s-a ridicat la 5,3 miliarde lei.

In total, in primele noua luni din acest an, bancile au acordat credite noi in lei in valoare de 46,2 miliarde lei, peste valoarea inregistrata in acelasi interval al anului precedent, de 44,3 miliarde lei.

Dupa tipul creditelor noi, cele pentru consum se afla in scadere, pentru a patra luna consecutiv, in timp ce creditele pentru locuinte au stagnat in septembrie.

Finantarile in lei pentru firme au scazut, de asemenea, pentru a doua luna consecutiv. (vezi detalii in Clubul Bancherilor)

BNR a adoptat in aceasta luna noi restrictii de creditare, care intra in vigoare de la inceputul anului 2019. Este vorba de plafonarea gradului de indatorare a persoanelor fizice la 40% din venituri, o masura mai dura decat cea luata de alte banci din regiune, care au stabilit limita maxima la 50% sau chiar mai mare (vezi aici detalii)

In prezent, gradul de indatorare este stabilit liber de catre fiecare banca in parte, putand depasi 40% din venituri si ajunge la 60% sau chiar 70% din venituri, fiind luate in calcul si cheltuielile de subzistenta, evaluate la aproximativ 300 de lei lunar, adica in jur de doar 11% din salariul mediu lunar, de 2.670 lei in luna august 2018, conform datelor Institutului de Statistica.

Ceea ce inseamna ca limita reala a gradului de indatorare stabilit de BNR este in jurul a 50%.

In plus, restrictiile BNR se adreseaza si IFN-urilor, care pana la finalul anului trecut nu au fost supravegheate prudential de banca centrala, ceea ce a dus la supraindatorarea persoanelor cu venituri mici, dupa explozia creditarii online din ultimii doi-trei ani.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii