BANCI | Analiza

Creditele noi acordate de banci, mai mare cu o treime fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-06-29 22:48

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor au crescut cu 32% în primele patru luni din anul 2021, în pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, când s-au acordat împrumuturi în valoare de 25,7 miliarde lei, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga:

Astfel, volumul creditelor noi acordate în patru luni este mai mare cu o treime, față de anul trecut, și reprezintă peste 11% din soldul creditului neguvernamental.

Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.

În primele patru luni ale anului, creditarea nouă a fost impulsionată de creditele acordate companiilor, care dețin o pondere de 56% în volumul de credite noi acordate de bănci.

Tendința de creștere a creditării s-a menținut și în luna mai, avansul creditului neguvernamental fiind de 10,1%, în ritm anual, până la 296 miliarde lei, fiind cea mai mare viteză de creștere a creditării de la debutul pandemiei.

Băncile din România continuă să acorde credite în mod susținut atât pentru sprijinirea companiilor care și-au reluat sau intensificat activitatea, cât și pentru necesitățile populației. Populația a accesat credite în valoare de 15 miliarde lei, iar companiile de aproape 19 miliarde lei, în perioada ianuarie-aprilie 2021.

Repartiția pe monede arată un interes sporit pentru creditele acordate în moneda națională, cu o pondere de aproape 81,75% în totalul creditelor noi accesate, fiind urmate de împrumuturile noi în euro cu 16,65% și cele în dolari, cu 1,60%.

Creditele noi în moneda națională acordate în primele patru luni ale anului au totalizat 27,8 miliarde lei, în creștere cu 38% comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2020.

Populația a accesat împrumuturi aproape integral în moneda națională, cu pondere de 99,2% în volumul de credite noi acordate populației de 15 miliarde lei, și credite în euro în valoare de aproximativ 120 milioane lei, reprezentând diferența de 0,8% ca pondere.

Repartiția pe monede în cazul companiilor arată că acestea au preferat împrumuturile în moneda națională cu o pondere de 67,7% din totalul împrumuturilor noi accesate de firme, aproximativ 29% au fost contractate în euro și restul în dolari.

În contextul pandemic, băncile au acoperit nevoile de finanțare ale clienților, nivelul creditelor noi acordate anul trecut pe segmentul neguvernamental fiind ușor peste nivelul celui înregistrat în 2019.

Sistemul bancar are indicatorii de stabilitate/soliditate și instrumentele necesare pentru a susține creșterea creditării pe baze sustenabile, dar în același timp are nevoie de sprijin pentru a elimina barierele existente.

Comunitatea bancară dorește să poarte un dialog real, continuu și constructiv cu toți stakeholderii pentru a prioritiza importanța creditării sustenabile în dezvoltarea economică a României.

Taguri: Asociatia Romana a Bancilor (ARB)  statistici BNR  credite noi  banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii