BANCI | Stirea Zilei

Creditele in franci elvetieni scad cu cel mai mare ritm din ultimul an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-06-27 22:49

Stocul de credite in franci elvetieni (CHF) pe care romanii le-au obtinut de la banci in perioada 2006-2008 dinaintea crizei a scazut cu aproape o jumatate de miliard de lei in luna mai, la echivalentul a 4,6 miliarde lei, arata statisticile BNR.

Este cea mai mare scadere a volumului de imprumuturi in CHF din ultimul an, un indiciu ca bancile si clientii lor au incheiat mai multe acorduri de conversie in lei a acestor imprumuturi.

Comparativ, in luna aprilie soldul de credite in CHF s-a diminuat cu doar 200 milioane lei iar in martie cu numai 50 milioane lei, dupa ce in februarie scaderea era si mai mica, de doar 30 milioane lei.

O reducere a volumului de credite in franci elvetieni de o valoare asemanatoare cu cea din luna mai a avut loc ultima data in martie 2016, cand OTP Bank derula un program de conversie in lei a creditelor in CHF, cu un discount de aproximativ 25% din valoarea imprumuturilor, dupa modelul ofertei lansate in 2015 de Banca Transilvania pentru clientii Volksbank.

Ulterior, la finalul anului trecut, Raiffeisen Bank a lansat si ea o oferta de conversie in lei a creditelor in CHF, dar fara prea mare impact asupra clientilor, intrucat banca le oferea un discount de doar 10% inainte de conversie, iar in urmatorii doi ani inca 10%. De asemenea, oferta se adresa doar clientilor supraindatorati, care aveau o rata la credit care depasea 65% din venituri.

Clientii Raiffeisen se pare ca au preferat sa mai astepte pentru a vedea si care sunt sansele de a obtine conditii mai avantajoase in urma aplicarii legii privind darea in plata.

Curtea Constitutionala a amendat Legea 77/2016 privind darea in plata, care a decis ca predarea locuintei bancii si anularea creditului se poate face doar prin decizia unei instante de judecata si numai in cazurile sociale, ca urmare a constatarii principiului impreviziunii.

In momentul lansari primei oferte, la finalul lui 2015, Raiffeisen anunta ca avea 7.700 de credite in CHF, in valoare de 380 milioane euro.

In aceste conditii, Raiffeisen a venit, la 1 februarie a.c., cu o noua oferta de conversie, de data aceasta cu un discount de 25%, la fel ca in cazul Bancii Transilvania si OTP Bank, insa a mentinut conditia gradului de indatorare, pe care l-a redus marginal, de la 65% la 60%, spre deosebire de celelalte banci, a caror oferta se adresa tuturor clientilor.

De altfel, unii clienti ai Raiffeisen s-au plans ca sunt discriminati din acest punct de vedere.

Dar in ciuda imbunatatirii ofertei, numarul clientilor Raiffeisen care au acceptat conversia creditelor din CHF in lei a ramas redus.

La trei luni de la lansarea noii oferte, volumul de imprumuturi in franci din sectorul bancar s-a redus cu doar 240 milioane lei, de la 5,3 la 5,1 miliarde lei.

Abia in luna mai, dupa cum am vazut, s-a constatat o diminuare sensibila a soldului de credite in CHF, ceea ce inseamna ca Raiffeisen Bank a reusit cumva sa-si convinga mai multi clienti sa-si converteasca creditele in lei.

Raiffeisen are insa mai putin de 20% din volumul total de credite in franci elvetieni din sistemul bancar. Problema este ca restul bancilor cu credite in CHF nu au lansat, pana acum, oferte de conversie pentru clienti, care sa fie atragatoare pentru acestia.

Bancpost le-a propus clientilor, in septembrie 2015, o reducere a ratelor la credite cu 20% pe o perioada de trei ani daca-si convertesc creditele din franci in lei, dar fara o reducere a valorii acestora.

Alte banci, precum Banca Romaneasca, Piraeus Bank sau Credit Europe Bank, nu au anuntat oficial oferte de conversie pentru clienti, desi unele dintre ele negociaza individual cu clientii conditii de conversie in lei a imprumuturilor.

Taguri: curs BNR  Easy Credit  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  Banca Transilvania  statistici BNR  BT Pay  Banca Romaneasca  Credit Europe Bank  

Comentarii

florin
chf
slab articolul. aveti date de la BNR in privinta numarului de contracte care mai sunt in țară? ori cele care au fost scoase din țară? poate asa s-a diminuat soldul... Apoi, care este numarul de familii care au intrat in faliment din cauza acestor credite? Cum s-a rezolvat problema in alte țări si de ce BNR nu se implica in rezolvare? sau ANPC ? Cat despre ofertele de conversie sunt facute si de alte Bănci(Piraeus Bank) insa sunt foarte slabe, ramai cu un sold mai mare decat cel contractat in urma cu 10 ani si pe viitor este posibil sa plătești rate mai mari decat acum.

Anca Iuliana
Au fost vandute!
Nu au acceptat mai multi clienti, ci au fost externalizate. Bancile mint ca intodeauna.

Nelu
Nu mai dezinformaţi...mincinoșilor
Detaliaţi.. OTP a avut ofertă de.. aproximativ 25%... Doar foarte puțini au avut parte de acest procent, restul beneficiind de mărinimoase procente de 12.5 sau 17.5% .Și asta în condițiile în care nici una din cele două persoane ce au primit oferte cu procentele jignitoare de mai sus nu au avut nici o zi intarzi5dar au crezut în bancă ori de câte ori cămătarii sau prefăcut că ajută cu ofertele lor mincinoase. Da toți am fost proști și Isărescu deștept, și mai minte că ne-a și avertizat.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii