BANCI | Stirea Zilei

Creditele imobiliare nu si-au potolit avantul nici luna trecuta: au crescut cu 1,1 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-26 21:40

Soldul creditelor pentru locuinte in lei acordate de banci populatiei a continuat sa creasca si in luna iunie intr-un ritm ridicat, asemanator lunilor precedente, datorita multor cereri de credite prin programul Prima Casa, pentru care este nevoie de un avans de doar 5%, in timp ce pentru creditele imobiliare standard acesta a fost majorat la 20-40%, din cauza legii privind darea in plata.

Mentinerea ritmului ridicat de acordare a creditelor imobiliare a continuat in iunie, in ciuda faptului ca unele banci mari, precum BCR, Banca Transilvania sau ING si-au epuizat plafonul de garantii alocat pentru acest an inca din martie-aprilie, ulterior primind o suplimentare, dar care nu a fost suficienta decat pentru onorarea cererilor primite anterior.

In iunie, Ministerul Finantelor a suplimentat plafonul garantiilor pentru Prima Casa cu o jumatate de miliard de lei, din care au mai ramas 280 milioane lei la inceputul lunii iulie, conform declaratiilor ministrului Anca Dragu, astfel ca in prezent probabil ca fondurile sunt pe sfarsite, daca nu s-au epuizat deja.

Epuizarea garantiilor Prima Casa la jumatate anului are loc in conditiile in care volumul total al acestora alocate pentru acest an, de 1,6 miliarde lei, a fost injumatatit fata de 2015, ca prima etapa pentru procesul de reducere treptata a programului care garanteaza jumatate dintr-un credit ipotecar, gandit a fi o solutie doar pentru perioada de criza.

Numai ca intre timp a aparut legea privind darea in plata, care a determinat bancile sa majoreze avansul la creditele imobiliare standard, astfel ca Prima Casa se dovedeste mai util ca niciodata, astfel ca cel mai probabil plafonul garantiilor va trebui suplimentat din nou, cat de curand, pentru evitarea unui blocaj al pietei imobiliare rezidentiale.

Anca Dragu a declarat ca mai intai ministerul va face o analiza a programului, impreuna cu bancile, urmand ca in functie de rezultatele acesteia sa se adopte o dicizie, poate chiar modificarea programului, dupa cum au sugerat unii bancheri, in sensul majorarii avansului si la creditele Prima Casa.

Intre timp, unele banci, precum Banca Transilvania sau OTP Bank, au profitat de situatie, incercand sa atraga clienti oferindu-le un avans cat mai mic posibil la creditele imobiliare, standard, si anume de 20%.

Astfel, OTP Bank spune ca acorda credite imobiliare cu avans de 20% in cazul creditelor pentru achizitia de „poprietati obisnuite” din „orasele mari”, fara sa ofere mai multe detalii, in timp ce Banca Transilvania practica un avans tot de 20%, dar numai pentru clientii care-si cumpara prima locuinta, un fel de Prima Casa proprie, avansul standard pornind de la 25%.

Insa chiar si avansul standard de la Banca Transilvania este mai mic decat al principalelor banci concurente: 35% la BCR, Raiffeisen si BRD, ultima acceptand si 15% in cazul prezentarii unei garantii suplimentre, pe langa ipoteca pe imobilul cumparat cu banii din credit, precum si in cazul creditelor cu valori de pana la 250.000 de euro, plafonul pentru aplicarea legii privind darea din plata.

Dintre bancile mari, doar ING Bank si UniCredit, mai practica un avans de 25% la creditul ipotecar, in timp ce la CEC Bank, avansul este de 30% pentru creditele cu valori de pana la 250.000 de euro. In cazul creditelor cu valori mai mici, precum si a celor garantate cu alte tipuri de bunuri imobile (nu locuinte), avansul este 15%.

Crestere de 1,1 miliarde lei a creditelor pentru locuinte

In aceste conditii, soldul creditelor pentru locuinte in lei acordate de banci gospodariilor populatiei a crescut cu 4,8% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,1 miliarde lei, pana la un total de 24,4 miliarde lei.

In luna mai, avansul lunar al creditelor ipotecare in lei a fost de 1,2 miliarde lei, iar in aprilie si martie de cate 1 miliard de lei.

Stocul total de credite imobiliare (in lei si valuta) ale bancilor romanesti a ajuns in iunie la 55,6 miliarde lei, in crestere cu 1,7% fata de luna mai, intrucat soldul de credite in euro si franci elvetieni a continuat sa scada.

Vezi mai multe statistici despre creditele imobiliare in CLUBUL BANCHERILOR

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  Programul Prima Casa  credite ipotecare  ING Bank  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Prima Casa  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  statistici BNR  BT Capital Partners  CEC Bank  darea in plata  reclamatie Vodafone  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii