Criza COVID-19 | Analiza

Creditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-07-23 23:24

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni.

Cea mai mare crestere in iunie l-a avut soldul de credite in lei pentru firme, de 0,9 miliarde lei, la un total de 67 miliarde lei, dupa doua scaderi consecutive in aprilie si mai, in timpul crizei coronavirusului.

Creditarea firmelor a fost impulsionata de Programul IMM Invest, lansat la inceputul lunii mai, astfel ca in iunie bancile au inceput sa acorde primele credite.

Guvernul a anuntat la mijlocul lunii iunie ca s-au acordat aproape 5.000 de credite, valoarea garantiilor, care reprezinta 80-90% din valoarea unui credit, ridicandu-se la aproape patru miliarde lei.

La mijlocul lunii iulie, FNGCIMM, fondul prin care se acorda garantiile statului, a anuntat ca valoarea creeditelor prin Programul IMM Invest a ajuns la 10,2 miliarde lei, pentru un numar de peste 11.000 de credite.

Nu doar creditele pentru firme, ci si cele acordate de banci populatiei, au crescut in luna iunie.

Astfel, soldul creditelor pentru consum a avansat cu 300 milioane lei, la 48,5 miliarde lei, dupa doua luni de scadere, in aprilie si mai.

Creditele ipotecare sunt singurele care nu au fost afectate de criza COVID-19, volumul acestora majorandu-se si in cele doua luni de criza, aprilie si mai, in ciuda faptului ca programul Prima Casa era blocat.

Soldul creditelor imobiliare a crescut in iunie cu o jumatate de miliard de lei, la un total de 62,2 miliarde lei, mai putin decat in mai, cand cresterea a fost de 600 milioane lei.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  credite nevoi personale  credite imobiliare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii