BANCI | Stirea Zilei

Creditarea s-a racit puternic in prima parte a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-23 23:28

Ritmul de crestere al creditarii s-a temperat semnificativ in prima jumatate a acestui an, din cauza mai multor factori, precum introducerea taxei bancare, cresterea dobanzilor sau restrictiile privind gradul de indatorare a populatiei impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, statisticile BNR arata ca soldul creditelor acordate de banci populatiei a avansat in primul trimestru cu doar 4,1 miliarde lei, cu 2,3 miliarde lei mai putin decat cresterea din aceeasi perioada a anului precedent, de 6,4 miliarde lei.

Imprumuturile in lei au crescut cu 5,5 miliarde lei in primul semestru din acest an, fata de 8,7 miliarde lei in acelasi interval din anul precedent.

Cea mai importanta scadere s-a consemnat la creditele de consum in lei acordate de banci populatiei, a caror sold s-a majorat in primul semestru cu numai 1,6 miliarde lei, fata de 3,8 miliarde lei in intervalul similar al anului precedent.

Si soldul total al creditelor de consum, inclusiv cele in valuta a crescut mult mai putin in acest an, cu numai 1 miliard de lei, fata de 2,8 miliarde anul trecut.

Si in cazul creditelor ipotecare in lei, soldul acestora a avansat in acest an cu 3,7 miliarde lei, fata de 4,9 miliarde lei in anul precedent.

Finantarile in lei acordate de banci firmelor au avut si ele un ritm de crestere injumatatit in acest an, de doar 1,5 miliarde lei, fata de 3,1 miliarde lei in anul precedent.

Pe de alta parte, statisticile au consemnat o crestere importanta a creditelor in euro obtinute de firme, al caror sold a crescut cu echivalentul a doua miliarde lei in primul semestru, fata de numai 0,3 miliarde lei in prima parte a anului trecut.

In iunie, ultima luna a semestrului, soldul creditelor in lei acordate de banci firmelor a crescut cu 1,2 miliarde lei fata de luna anterioara, mai, comparativ cu un avans de 1,6 miliarde lei in iunie 2018.

Creditele pentru consum in lei au sporit cu 0,4 miliarde lei, fata de 0,6 miliarde lei in aceeasi luna a anului precedent, in timp ce creditele ipotecare in lei au avansat cu 0,8 miliarde lei, fata de 1,1 miliarde lei.

Si creditele in lei pentru firme au crescut in iunie fata de mai cu 0,9 miliarde lei, fata de 1,2 miliarde lei cat a fost cresterea in aceeasi luna a anului trecut.

In concluzie, volumul de credite acordate de banci populatiei si firmelor si-a atenuat simtitor ritmul de crestere in primul semestru al anului in ansamblul sau, cat si in ultima luna, iunie, ceea ce poate reprezenta un indiciu ca tendinta ar putea continua.

De altfel, analistii estimeaza ca ritmul creditarii se va tempera in acest an, odata cu reducerea dinamicii PIB-ului, in contextul intrarii intr-un nou cliclu economic de scadere. De altfel, si BNR a avertizat recent ca suntem in varful ciclurilor financiar si imobiliar.

Astfel, economistii Bancii Transilvania prognozeaza o scadere a creditarii la 6% in acest an, de la 6,6% in 2018. Ritmul creditarii ar urma sa coboare si mai mult in 2020, la doar 3,9%, si la 3,3% in 2021.

La finalul primul semestru al anului, in iunie, creditarea a inregistrat un avans anual de 7,1%, in scadere de la 7,7% in luna mai.

Dinamica lunara a fost de 0,8%, in crestere de la 0,4% in mai si 0,6% in aprilie, dar cu mult sub ritmul din iunie 2018, de 1,4%.

Creditele in lei au avut o crestere lunara de 1,3% in iunie, fata de 1% in aprilie si 0,75% in mai, dar de asemenea mult sub nivelul din iunie a anului trecut, cand a fost de 1,9%.

 

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  statistici economice  credite firme  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii