BANCI | Stirea Zilei

Credit Europe Bank a estimat pierderi de 15 milioane euro din cauza proceselor cu clientii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-04-17 22:05

Credit Europe Bank a evaluat la peste 15,6 milioane euro potentialele pierderi din litigiile cu clientii privind clauzele abuzive din contractele de credit sau legea darii in plata, dupa efectuarea unei analize detaliate a intregului portofoliu de clienti persoane fizice care detin credite, majoritatea in euro si franci elvetieni, se arata in raportul anual al bancii-mama, Credit Europe Bank N.V., cu sediul central in Olanda, care face parte din grupul Fiba, detinut de omul de afaceri turc Husnu Ozyegin.

La finalul lui 2016, banca inregistrase provizioane in valoare de peste 5,6 milioane euro pentru potentialele despagubiri aferente proceselor initiate de clienti privind clauzele abuzive din contractele de credit.

Credit Europe Bank este una dintre bancile care au acordat credite in franci elvetieni (CHF) in perioada de euforie care a precedat criza de la finalul lui 2008, insa nu a facut pana acum nicio oferta de conversie a acestora in lei.

O parte din creditele acordate de banca, printre care si cele neperformante si cu litigii, au fost intregistrate sau cesionate unei Institutii Financiare Nebancare (IFN), Credit Europe Ipotecar IFN SA, inscrisa in registrul general al IFN-urilor de la BNR din februarie 2008, iar alta parte catre banca-mama, astfel ca banca a ramas cu un portofoliu fara prea multe pierderi.

In consecinta, Credit Europe Bank a anuntat intr-un comunicat de presa obtinerea unui profit brut de 8 milioane de euro in 2016.

Insa banca-mama din Olanda a raportat o pierdere de 10 milioane euro pentru subsidiarele din Romania, respectiv banca si firma de leasing Credit Europe Leasing, ceea ce inseamna ca pierderile au fost inregistrate in principal de IFN-ul care a preluat majoritatea creditelor ipotecare.

Soldul creditelor retail ale Credit Europe Bank, inclusiv credite ipotecare, s-a ridicat la 490 milioane euro la finalul lui 2016, dintre care 304 milioane au fost incluse la categoria creditelor performante, 140 milioane euro la categoria creditelor neperformante (NPL) si 46 milioane in categoria sub-standard.

Creditele in CHF aveau o valoare de 459 milioane lei, comparativ cu credite in lei de 860 milioane lei si credite in euro echivalentul a un miliard de lei, conform datelor bancii la finalul lui 2015.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR alte detalii privind rezultatele Credit Europe Bank

Taguri: procese  curs BNR  Easy Credit  BT Pay  darea in plata  Credit Europe Bank  clauze abuzive  credite neperformante  Clubul Bancherilor  rezultate financiare banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii