ASIGURARI | Revista presei

Contributia firmelor de asigurari la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) poate creste pana la 10% din valoarea primelor brute subscrise

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-07 21:37

Contribuția societăților de asigurări la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) poate crește până la nivelul de 10% din valoarea primelor brute subscrise, cât prevede legea, în cazul în care cuantumul despăgubirilor Astra depășește disponibilitățile Fondului, urmând ca în final să genereze o scumpire a tarifelor de asigurare, a declarat, luni, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), Remi Vrignaud (foto), citat de Agerpres.

În prezent, contribuția plătită de asigurători la Fondul de Garantare a Asiguraților este de 1% pentru asigurări generale și de 0,4% pentru asigurările de viață.

"Potrivit legii, contribuția asigurătorilor poate fi mărită. În prezent, asigurătorii plătesc la Fondul de Garantare 1% din primele brute subscrise și, potrivit legii, această contribuție poate crește până la 10%. Dacă disponibilitățile Fondului nu acoperă valoarea despăgubirilor Astra Asigurări va fi o problemă, deoarece va crește contribuția la Fond, iar o majorare a contribuției ar fi o catastrofă pentru industria de asigurări, care ar duce la scumpirea tarifelor de asigurare", a declarat Remi Vrignaud.

La finalul anului trecut, disponibilitățile Fondului de Garantare a Asiguraților se ridicau la circa 900 de milioane de lei. Până la data de 3 decembrie 2015, FGA a primit 7.500 de astfel de solicitări de despăgubire, inclusiv pentru dosarele noi, din care 700 de dosare au fost înaintate Comisiei Speciale a FGA, entitate care emite avizul final de plată. Au fost aprobate la plată un număr de 100 de dosare, valoarea despăgubirilor fiind de aproximativ de 450.000 lei. De asemenea, FGA a primit 5200 de cereri pentru deschidere de dosare noi de daună. Până în prezent, Fondul a deschis 3.800 de dosare noi de daună.

Președintele UNSAR a adăugat că, în cazul unui alt faliment, există mecanismul de rezoluție care protejează Fondul de Garantare.
"Există un mecanism astfel încât supraveghetorul pieței poate interveni înainte de faliment și să impună niște măsuri, iar o companie să fie redresată mai ușor, fără a implica Fondul de Garantare", a adăugat Remi Vrignaud.

Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat de la societatea Astra Asigurări 57.200 de dosare de daună la data de 1 octombrie 2015.

Tribunalul București a admis, joi, cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, însă decizia nu este însă una definitivă.

''Noi trebuie să așteptăm decizia definitivă. Din acel moment, Fondul de Garantare intră în drepturi și poate să facă plăți. Atât timp cât încă este contestabilă această fază, din punctul de vedere al consumatorului final nu se vede un beneficiu imediat pentru că, potrivit legii, numai dacă există decizie definitivă Fondul de Garantare poate intra în drepturi'', a declarat Călin Rangu, șeful Direcției Protecția Consumatorilor din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august a acestui an, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei, aceasta aflându-se în administrare specială.

Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de o instanță judecătorească. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Astra Asigurări este deținută de The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider (99% din acțiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii