BANCI | Revista presei

Comisionul pentru plata cu cardul prin Ghişeul.ro va fi suportat de instituţia publică beneficiară si nu de utilizatorii de carduri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-12 10:48

Comisionul aferent plăţii electronice cu cardul prin intermediul Ghişeul.ro va fi suportat de instituţia publică beneficiară a plăţii, prevede Hotărârea adoptată, miercuri, de Executiv, privind modificarea şi completarea HG nr. 1235/2010, în vederea realizării Sistemului Naţional Electronic de Plată (SNEP) online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar.

Prin Hotărârea de Guvern, se reglementează o situaţie apărută ca urmare a intrării în funcţiune a Sistemului Naţional Electronic de Plată a taxelor şi impozitelor, în condiţiile în care exista o discriminare a contribuabilului care plăteşte utilizând cardul prin intermediul SNEP faţă de contribuabilul care plăteşte utilizând cardul la sediul instituţiei publice, deoarece acesta din urmă nu plăteşte comision. Totodată, actul normativ extinde mijloacele electronice de plată online.

În forma iniţială a actului normativ, se arăta că fiecare instituţie publică beneficiară decidea cine plăteşte comisionul pe operaţiune, respectiv plătitorul sau beneficiarul. Din momentul intrării în vigoare a HG, comisionul aferent operaţiunii de plată online a taxelor şi impozitelor va fi suportat de instituţia publică beneficiară a plăţii. Pe de altă parte, plătitorul va suporta doar comisionul prevăzut de contractul său individual cu banca pentru operaţiunile pe care le efectuează.

Prin intermediul modificărilor aduse HG 1235/2010, se extinde considerabil plata electronică a taxelor şi impozitelor în România, fiind introduse sistemele de Internet banking şi Mobile banking ca mijloc de plată a taxelor şi impozitelor.

Conform Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, modificarea prevederii din HG 1235/2010, conform căreia beneficiarul plăţii (instituţia publică) putea impune contribuabilului care plăteşte cu cardul un comision perceput beneficiarului de către prestatorul său de servicii de plată, a fost necesară pentru evita, în primul rând, sesizarea Comisiei Europene.

În acest fel, nu mai poate fi vorba despre discriminarea contribuabilului care plăteşte utilizând cardul prin intermediul SNEP online a taxelor şi impozitelor faţă de contribuabilul care plăteşte utilizând cardul la sediul instituţiei publice, având în vedere că, în cazul din urmă, contribuabilul nu plăteşte niciun comision.

Pe de altă parte, exista riscul ca acei contribuabili cărora li se percepeau în mod nejustificat şi nelegal acest comision de către instituţiile publice puteau să le acţioneze în instanţă în vederea recuperării prejudiciului.

Odată cu adoptarea modificărilor la prezenta HG se menţine scopul legislaţiei europene în vigoare, de a încuraja plăţile electronice, dar şi extinderea mijloacelor electronice de plată online (cu cardul, internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea).

Potrivit documentului, instituţiile publice care desfăşoară activităţi de încasare a taxelor şi impozitelor au obligaţia să se înregistreze în SNEP atât pentru furnizarea informaţiilor privind cuantumul obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat, ale contribuabililor persoane fizice care utilizează mijloace electronice de plată sau alte mijloace de plată, cât şi pentru asigurarea unei soluţii de plată electronică a acestora.

Monitorizarea implementării mijloacelor de plată se realizează de Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.

Instituţiile publice acceptă toate mijloacele electronice de plată online (internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea), iar, în cazul în care optează pentru plata impozitelor şi taxelor utilizând cardul bancar, este necesar să îşi selecteze furnizorul de servicii de acceptare de plăţi electronice, conform legislaţiei în vigoare.

Virarea sumelor încasate prin mijloace de plată, altele decât cele privind plata online cu cardul, se realizează, potrivit metodologiei aprobată prin ordin comun emis, de către MSI, MFP şi MDRAP /Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice/.

Comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operaţiunile de tranzacţionare online cu cardul bancar, aferente încasării taxelor şi impozitelor prin intermediul SNEP nu vor depăşi tarifele maximale aprobate prin ordin comun emis de aceleaşi trei instituţii, se arată în Nota de fundamentare.

Prin intermediul Ghişeul.ro se pot plăti impozite pe proprietăţi şi taxe stabilite de instituţiile beneficiare înrolate în sistem, sau amenzile contravenţionale, cu deducerile aferente plăţii în 48 de ore.

SNEP pune la dispoziţia utilizatorilor două secţiuni, respectiv una de plată cu autentificare şi alta de plată fără autentificare. Pentru secţiunea de plată fără autentificare nu sunt necesare credenţiale (nume de utilizator şi parolă), dar nu este disponibilă consultarea în timp real a obligaţiilor de plată şi istoricul tranzacţiilor. Totodată, la secţiunea de plată cu autentificare, sunt necesare informaţii de tipul nume de utilizator şi parolă, care se generează automat în momentul în care s-a finalizat procesul de înregistrare a primăriei de care aparţine plătitorul.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii