ECONOMIE | Stiri economice

Comertul cu amanuntul - avans de 4,5% după primele zece luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-23 16:30

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna octombrie 2022 față de luna anterioară cu 1,4% pe seria brută dar a crescut cu 0,5% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. Dispunerea favorabilă a datelor de activitate în calendar a ameliorat rezultatul brut.

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 4,5% în termeni bruți (cea mai mică valoare din ultimele 12 luni) și de 4,2% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Per total, rezultatul brut cumulat pe primele zece luni ale anului a rămas la 4,5% (deși valoarea ajustată sezonier apare ceva mai ridicată, respectiv 5,4%).

Această evoluție a fost determinată de reducerea cu 1,8 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,8% aferent lunii septembrie dar încasat în octombrie, la o inflație de 15,32%), corelată cu scăderea și mai importantă a pensiei reale (aproximativ -4,5%, în pofida majorării nominale de peste 10% de la începutul anului).

Ar fi de subliniat creșterea (marginală) în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri doar la produse alimentare (+0,9%). Scăderea cu 2,8% consemnată la magazinele cu vânzare predominantă de produse nealimentare față de luna precedentă, a fost însoțită de o diminuare de 1,8% la carburanți pentru autovehicule.

Dacă se face raportarea la aceeași lună a anului anterior, produsele alimentare și cele nealimentare rămân în domeniul pozitiv atât ca valoare brută (+1,3% și +1,5%) cât și ca valoare ajustată (+2,5%, respectiv +2,9%). Avansul este mult mai mare la produse nealimentare, peste valoarea cumulată la 10 luni (+15,6% față de +9,9% în termeni bruți).



Astfel, creșterea economică estimată curent de CNSP la 4,6% va depinde de păstrarea consumului aflat în scădere sau de o puțin probabilă revigorare a exporturilor (nici situația principalilor parteneri externi și nici aprecierea leului față de euro nu ajută în acest sens). Odată cu ajustarea veniturilor populației în termeni reali, se profilează o încetinire semnificativă a economiei.

De reținut din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (rămasă sub nivelul din urmă cu cinci ani), și agricultură (a cărei prognoză s-a înrăutățit la -12,8% pentru 2022) s-au accentuat dezechilibrele externe. Acestea ajunseseră deja la 25 miliarde euro minus în comerțul exterior la finele T3 2022, în timp ce deficitul de cont curent pe primele zece luni ale anului a avansat cu circa 60%, la peste 23 miliarde euro.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

Deficitul comercial în prima lună a anului, la cea mai mică valoare din septembrie 2021 încoace

Exporturile României au ajuns în ianuarie 2024 la circa 7,1 miliarde euro (-1,3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 9 miliarde euro (-4,8%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii