ECONOMIE | Stiri economice

Comertul a fost aproape de normal in 2020, in pofida pandemiei coronavirusului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-07 19:56

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% pe primele zece luni din 2020 față de aceeași perioadă a a anului trecut, potrivit datelor publicate de INS.

În pofida pandemiei, datele centralizate oficial arată o majorare de +5,7% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +4,9% la produse nealimentare.

Rezultatul de ansamblu a fost redus doar de scăderea valorică a vânzărilor de carburanți (-8,8%), afectate nu atât în volum, urmare a restricțiilor de deplasare (telemuncă, activitate școlară redusă, diminuarea activității în turism), cât de scăderea prețurilor (-8,41% față de finele lui 2019).

Astfel, evoluția comerțului cu amănuntul a fost aproape de normal, în pofida reculului economic anunțat deja pe primele trei trimestre a fi de peste cinci procente și a creșterii ratei șomajului.

Datele arată că doar în aprilie și mai vânzările au avut niveluri mai mici decât în aceeași lună a anului precedent iar valoarea cumulată nu a coborât pe parcursul lui 2020 sub referința din 2019, în pofida problemelor induse de pandemie. De altfel, după mijlocul anului, traiectoria comețului a fost una ascendentă, pe fondul creșterii salariilor și pensiilor.

În luna octombrie s-a consemnat un avans de +1,3% în raport cu luna precedentă, mai accentuat pe segmentul alimentare, băuturi și tutun (+3,8%) și susținut de cel al produselor nealimentare (+3,3%). Prin contrast, vânzările de carburanții au înregistrat scăderi, urmare a amplificării restricțiilor impuse de valul doi al pandemiei.

Seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (utilizată pentru comparabilitate cu alte state de către Eurostat) a consemnat un avans în comerț de 1,9% pe primele zece luni din 2020.

Valorile calculate pe categorii de produse au fost apropiate de cele brute, ușor mai sus decât cele brute la produse alimentare, băuturi și tutun (+5,9%) și carburanți (-8,5%), dar mai ceva mai reduse la produse nealimentare (+4,7%). 

Rezultatul cumulat pe primele zece luni a fost susținut imediat după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul de „locomotivă” a consumului a fost preluat de creșterea comerțului cu produse nealimentare. Acesta a urcat în octombrie 2020 până la +13,1% brut (+14% pe seria ajustată) față de aceeași lună a anului anterior.

Astfel, menținerea pe plus a cifrei de afaceri din comerț a atenuat contracția economică. Din păcate, producția industrială (medie lunară de -9% pe seria brută pe primele trei trimestre ale anului) a fost departe de evoluția comerțului, iar deficitul comercial a urcat la peste 13 miliarde euro (date la 9 luni).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

Deficitul comercial în prima lună a anului, la cea mai mică valoare din septembrie 2021 încoace

Exporturile României au ajuns în ianuarie 2024 la circa 7,1 miliarde euro (-1,3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 9 miliarde euro (-4,8%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii