BANCI | Ultima Ora

Clauzele abuzive trebuie eliminate din toate contractele de credit, a decis Curtea Constitutionala, care a respins contestatia bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-19 21:57

Curtea Constitutionala a respins contestatia unui grup de banci (BCR, Raiffeisen Bank, ING Bank si Volksbank) privind articolele 12 si 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, potrivit carora clauzele abuzive trebuie eliminate din toate contractele de credit existente, in urma unei decizii a unei instante de judecata.

Bancile au contestat prevederile legii dupa ce Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a initiat, de anul trecut, o serie de procese impotriva mai multor banci prin care urmareste eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele acestora, nu doar din cele individuale sau colective care ajung in fata judecatorilor.

Pana acum, ANPC a castigat definitiv un proces cu OTP Bank, la Tribunalul Bucuresti, care a obligat banca sa elimine din toate contractele de credit incheiate inainte de criza, in perioada 2007-2008, clauzele abuzive care prevad ca dobanda poate fi modificata in functie de politica bancii, nu dupa indici transparenti ai pietei (LIBOR/EURIBOR/ROBOR), cum impune in prezent legislatia de protectie a consumatorilor. Decizia afecteaza 400 de clienti ai bancii. (vezi aici detalii)

Tot Tribunalul Bucuresti a dat insa castig de cauza BCR intr-un proces identic cu ANPC, solutia definitiva urmand a fi data insa de Curtea de Apel Bucuresti. (vezi aici detalii)

In prezent exista mii de procese pe tema clauzelor abuzive, initiate fie de cate un singur client al unei banci, fie procese colective, precum cele ale avocatului Gheorghe Piperea.

In acelasi timp, exista decizii judecatoresti diferite si chiar contradictorii in dosare identice, in ciuda faptului ca in general contractele de credit sunt standard, cu prevederi asemanatoare sau chiar identice pentru toti clientii bancilor.

Ultimul caz de solutii contradictorii intr-o speta identica a fost chiar cel al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care are responsabilitatea unei practici unitare, in procesele colective dintre BCR si clientii reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea in doua procese colective, unul castigat si altul pierdut. (vezi aici detalii)

Prin eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit se va reduce atat numarul proceselor dintre clienti si banci, cat si a deciziilor judecatoresti contradictorii in aceste cazuri.

Bancile au contestat la Curtea Constitutionala cele doua provederi ale legii privind clauzele abuzive considerand ca acestea se aplica retroactiv creditelor incheiate inainte de aparitia legii si astfel le produc pierderi.

Prevederile articolelor 12 si 13 din Legea nr.193/2000:

Art. 12

1) In cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control prevazute la Art. 8 vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
(2) La cererea de chemare in judecata va fi anexat procesul-verbal intocmit potrivit Art. 11.
(3) Asociatiile pentru protectia consumatorului care indeplinesc conditiile prevazute la Art. 30 si 31 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, il pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune care contin clauze abuzive, la instanta prevazuta la alin. (1), pentru ca aceasta sa dispuna incetarea folosirii acestora, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispozitiile Art. 13 alin. (1) si (4) sunt aplicabile.
(4) Dispozitiile alin. (1)-(3) nu aduc atingere dreptului consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de exceptie, in conditiile legii.

Art. 13

1) Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizae in cadrul activitatii profesionale.
(2) In cazul prevazut la alin. (1), instanta va aplica si amenda contraventionala prevazuta la Art. 16.
(3) Daca instanta constata ca nu sunt clauze abuzive in contraact, va anula procesul-verbal intocmit.
(4) Hotararea este supusa numai apelului.

Comentarii

Pantera Gaoz
Ulcioru nu merge de multe ori la apa
Vine apocalipsa pentru banci dupa ce au furat 10 ani cu clauze abuzive, dobanzi calculate netransparent si contracte in monede toxice. Sper ca odata eliminate sa dea si toate sumele incasate nedatorat inapoi. Sper sa geama instantele de cereri din partea consumatorilor pentru anii furat de acesti interlopi din mediul bancar.

Banca Romaneasca
CHF
Ne vedem in instanta...... ti-am solicitat de trei ori renegocierea contractului si te-a durut fix in ..... Vei plati..... de data asta am sa solicit si daune morale... o sa fiu primul client care castiga si daune morale. Am sa fac si dovada ca la data acordarii nu aveai CHF in casa si te-ai folosit de aceasta moneda.... practic suma asa zisa creditata ai si vandut-o in aceeasi zi. Mai convins sa iau credit in CHF in loc de euro ...mi-ai tras-o de la inceput dupa ce mi-ai pus pumnul in gura si ai vandut la pret de cacao CHF pentru a lua euro, pierzand 800 euro la acea tranzactie. Falimentul te asteapta....

Gogu
Nimeni si nimic nu scapa
De moarte si de clauzele abuzive nu scapa nici macar bancherul, care este un semi-zeu. Din pacate pentru el... V-ati atras cu buna stiinta ura si dispretul oamenilor, de aceea razboiul mediatic cu clientii era pierdut de banci inca inainte de a incepe, in 2010. Ce a mai ramas acum sunt doar niste reminiscente. Ati avut 6 ani draguteilor sa va faceti curat in ograda! Acum este prea tarziu, putoarea si jegul de sub pres nu mai pot fi ascunse. Curat murdar, coane Vasile Coman!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

Din aplicatia BT Pay s-au deschis 10.000 de conturi in 2 luni

Peste 10.000 de persoane au devenit clienți ai Băncii Transilvania în decurs de două luni fără a fi necesar niciun drum la bancă, doar folosind aplicația BT Pay pentru deschiderea contului curent, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Opțiunea Deschidere de cont detalii

 



 

Ultimele Comentarii