BANCI | Interviu

Claudiu Cercel, BRD: Creditele neperformante nu vor depasi 2-3% din total

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-06 16:42

Ponderea creditelor neperformante în portofoliile băncilor din România nu va depăşi 2-3% în acest an, dar evoluţia calităţii soldului de împrumuturi depinde de o serie de factori, precum măsurile de stimulare a economiei, a declarat pentru NewsIn directorul adjunct al BRD, Claudiu Cercel.

"Cred că multe analize extrapolează ce s-a întâmplat în diferite economii, sau în alte perioade de criză. În prezent, discutăm probabil de o pondere a creditelor neperformante de aproximativ 1,7% în România", a spus Cercel.

El a explicat că evoluţia calităţii portofoliilor de credite în România depinde de mai mulţi factori, care determină parametri importanţi, precum creşterea economică din acest an.

"Depinde şi de măsurile de stimulare a economiei, dar nici într-un scenariu pesimist, de creştere economică zero sau uşor negativă, nu cred că putem vorbi despre mai mult de 2-3% credite neperformante", a explicat reprezentantul BRD.

Cercel a completat că unele bănci au preferat să constituie provizioane mai mari pentru credite, ca măsură preventivă, şi că nu este exclus ca nivelul de neperformanţă în totalul creditelor să se ajusteze chiar, spre finalul anului.

Un raport al J.P. Morgan publicat joi arată că "într-un scenariu pesimist, am putea vedea rata creditelor neperformante în portofoliile băncilor din România la un vârf între 15 şi 20%" în acest an. Analiştii băncii americane fac această apreciere în paralel cu o estimare de contracţie a economiei româneşti cu 3% în acest an.

La finalul lui 2008, în totalul portofoliului de credite acordate de băncile din piaţă, 0,35% erau credite încadrate ca restante şi îndoielnice, procent în creştere faţă de sfârşitul celui de-al treilea trimestru, de 0,24%, şi faţă de cel de la finalul anului 2007, de 0,22%, arată datele BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii