BANCI | Interviu

Cetelem IFN, divizie a BNP Paribas, se transforma in banca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-25 19:30

Cetelem IFN, divizia de credite de consum in Romania a BNP Paribas se va transforma in acest an in banca, cu scopul de a oferi in Romania si credite ipotecare, a declarat, pentru publicatia Bancherul.ro, Philippe Foursy, directorul general Cetelem IFN S.A.

Compania a obtinut deja licenta de a activa ca banca ipotecara in Romania de la BNR, singurul lucru ramas de clarificat fiind forma in care va activa noua entitate: ca banca romaneasca sau ca sucursala a BNP Paribas, cea mai puternica banca franceza.

Cel mai probabil insa, noua banca va functiona ca sucursala a bancii franceze, intrucat, odata cu aderarea la UE, bancile straine pot activa in Romania doar printr-o notificare catre BNR, nefiind necesara obtinerea unei aprobari.

Foursy a precizat ca o decizie in acest sens va fi luata in cursul lunii martie, urmand ca in a doua parte a anului noua banca sa inceapa sa acorde credite ipotecare. Foursy spune ca deocamdata nu poate spune spre ce inclina balanta alegerii intre cele doua variante, insa autoritatile de reglementare din Romania ar prefera ca banca sa functioneze ca sucursala a BNP Paribas, care sa fi supravegheata prudential de catre Banca Centrala a Frantei. In acelasi timp, procedurile privind obtinerea autorizatiei de banca romaneasca sunt mai complicate si necesita un timp mai mare.

In Ungaria, BNP Paribas acorda credite ipotecare printr-o divizie speciala, UCB, care a preluat la finalul lui 2006 o societate specializata de credite ipotecare.

Potrivit normelor romanesti, o institutie financiara nebancara (IFN), cum este Cetelem, nu poate acorda decat credite de consum, nefiindu-i permis sa acorde si credite ipotecare.

Foursy a mai precizat ca nu vor exista avantaje competitive in cazul functionarii unei banci ipotecare in calitate de sucursala in Romania. Orice banca, fie ea sucursala, trebuie sa respecte normele de creditare din tara in care functioneaza, singura diferenta fiind aceea ca este supravegheata de organismul de supraveghere din tara de origine.

In Romania, BNR impune bancilor restrictii suplimentare de creditare, precum si un volum de rezerve minime obligatorii mult mai mari in comparatie cu alte tari.

Totusi, BNP Paribas ar avea un avantaj pe piata creditelor in conditiile in care ar aplica dobanzi mai mici, comparabile cu cele utilizate in Franta.

Foursy a mai spus ca noua banca va acorda credite ipotecare in valuta, mulandu-se pe cererea clientilor, la fel cum acorda in prezent credite de consum doar in lei, cu dobanzi fixe.

Tot in acest an banca franceza va lansa o companie de leasing financiar, BNP Paribas Leasing.

BNP Paribas este una dintre cele mai mari retele bancare internationale, avand o prezenta semnificativa in SUA si Asia. Este numarul 1 in Franta si a sasea banca mondiala, conform topului Forbes. Este prezenta in peste 85 de tari si are peste 160.000 de angajati.

BNP Paribas a realizat in 2007 un profit net de 7,8 miliarde euro, in crestere cu 7% fata de 2006. Banca franceza a realizat venituri de 31,03 miliarde euro, in crestere cu 11,1% fata de 2006.

In privinta strategiei, banca isi propune sa-si dubleze in urmatorii 3 ani veniturile pe pietele emergente pentru a atinge procentul de 15% din veniturile grupului.

In Romania, BNP Paribas este prezenta prin Cetelem, companie care acorda credite de consum in magazine, credite de nevoi personale, credite auto si carduri de credit.

Banca mai detine in Romania o companie de asigurari, Cardif, o societate de leasing operational, Arval si un dezvoltator imobiliar, Atis Real.

Amanunte despre BNP Paribas si Cetelem, in documentul atasat

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii